Start Ups Τρίτη 8/06/2021, 16:33
START UPS

Alibaba Cloud: Επενδύει 1 δισ. δολάρια για τη στήριξη των startups στην Ασία 

Το 2020 ήταν τρίτη εταιρεία στον κόσμο ως IaaS (υποδομές ως υπηρεσία)

Alibaba Cloud: Επενδύει 1 δισ. δολάρια για τη στήριξη των startups στην Ασία 

Το ποσό του 1 δισ. δολαρίων θα διαθέσει για τη στήριξη των startups στην Ασία η Alibaba Cloud, ο βραχίονας του κινεζικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου για τις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, όπως έκανε γνωστό με σημερινή ανακοίνωση. 

Το ποσό θα αποτελεί την αρχική χρηματοδότηση για το Project AsiaForward, το οποίο έχει σκοπό να βοηθήσει τους νέους προγραμματιστές και τις τεχνολογικές startups κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Υπό το πλαίσιο αυτό θα προσφέρει εκπαίδευση σε προγραμματιστές και θα φέρνει σε επαφή τους νέους επιχειρηματίες με τους επενδυτές, αποσκοπώντας στην στήριξη 100.000 προγραμματιστών και 100.000 τεχνολογικών startups.

Παράλληλα η εταιρεία θα δημιουργήσει ένα κέντρο καινοτομίας στη Μαλαισία, τον επόμενο μήνα θα ανοίξει το κέντρο δεδομένων που έχει κατασκευάσει στις Φιλιππίνες, ένω έχει ήδη θέσει σε λειτουργία ένα κέντρο δεδομένων στην Ινδονησία. 

«Διακρίνουμε ότι η ζήτηση για τις τεχνολογίες είναι ισχυρή στην Ασία και σε τομείς από το διαδικτυακό εμπόριο και τις πλατφόρμες logistics, έως το fintech και τη διαδικτυακή ψυχαγωγία», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ο Τζεφ Ζανγκ, πρόεδρος της of Alibaba Cloud Intelligence. «Η εστίασή μας στην καινοτομία και στις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, όπως και στην ανάπτυξη ταλέντων, γίνεται σε σχέση με το ψηφιακό μέλλον», συμπληρώνει. 

Η επιχείρηση cloud της Alibaba, αναπτύχθηκε από τις ανάγκες του δικτύου του διαδικτυακού εμπορίου και έγινε ένας από τους βραχίονες που απέφερε στον όμιλο ισχυρά κέρδη. Ωστόσο ενόψει του ανταγωνισμού από τις Tencent και Huawei τα έσοδά από τις cloud υπηρεσίες παρουσιάζουν πτωτική τάση, καθώς το α΄ τρίμηνο του 2021, ενισχύθηκαν κατά 37% σε ετήσια βάση, ο βραδύτερος ρυθμός από το 2014. 

Το προηγούμενο τρίμηνο η ByteDance ιδιοκτήτρια της εφαρμογή TikTok ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει χρήση των υπηρεσιών cloud της Alibaba, προτιμώντας να στηριχθεί στα δικά της συστήματα και σε αυτά της Amazon Web Services. 

Το 2020 ήταν τρίτη εταιρεία στον κόσμο ως IaaS (υποδομές ως υπηρεσία), πίσω από τις Amazon και Microsoft σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών, Gartner.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News