Start Ups Δευτέρα 31/05/2021, 17:08
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

Η startup που δίνει λύση στην μεγάλη πρόκληση του «ηλεκτρικού» μέλλοντος

Οι περισσότερες μπαταρίες όταν αδειάσουν το φορτίο τους απλά καταλήγουν στον κάδο των απορριμάτων

Η startup που δίνει λύση στην μεγάλη πρόκληση του «ηλεκτρικού» μέλλοντος

Στη μετάβαση στην εποχή του «ηλεκτρισμού», όπου αυτή τη φορά δεν αφορά την επανάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά τη χρήση ηλεκτρικών μπαταριών, από τα αυτοκίνητα, έως τα κτίρια και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δημιουργείται μια συνθήκη που αφορά τις ίδιες τις μπαταρίες και συγκεκριμένα που θα καταλήγουν όταν η διάρκεια ζωής τους φθάνει στο τέλος της. 

Με τα τωρινά δεδομένα και με τον κόσμο να έχει τροχοδρομήσει για να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, μόνο η ζήτηση για μπαταρίες στα ηλεκτρικά οχήματα ευρείας χρήσης, αναμένεται να μεγαλώσει κατά 20 φορές σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 έως το 2030, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Ένωσης Ενέργειας.

Ωστόσο η ευρεία χρήση τους, θα επιφέρει και προβλήματα όπως το πού θα καταλήγουν οι μπαταρίες όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους. 

Ήδη με την αγορά μπαταριών, εξελίσσεται παράλληλα και άλλη μια αγορά σαφώς πολύ μικρότερη, αυτή της ανακύκλωσης των μπαταριών. Σύμφωνα με έρευνα της Research & Markets, η αξία της εν λόγω αγοράς το 2019 υπολογίσθηκε στα 403 εκατ. ευρώ, όμως αναμένεται έως το 2027 το μέγεθός να έχει τριπλασιασθεί, καθώς η ζήτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και από πλευράς υποδομών θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. 

Επί του παρόντος οι περισσότερες μπαταρίες όταν αδειάσουν το φορτίο τους απλά καταλήγουν στον κάδο των απορριμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις οι μπαταρίες καταλήγουν στα σκουπίδια κι ενώ δεν έχουν αποφορτισθεί πλήρως, απλώς το υπολειπόμενο φορτίο τους δεν είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει αυτό που είναι σχεδιασμένη να τροφοδοτήσει, ενώ επίσης μια μπαταρία για ένα ηλεκτρικό όχημα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πουθενά αλλού, σε μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για αποθήκευση ή σε μια εταιρική εγκατάσταση. 

Μια startup από το Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, προσφέρει λύση στο ζήτημα αυτό, κατασκευάζοντας μπαταρίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες εφαρμογές. 

Οι πρώτες προσπάθειες της Aceleron Energy να ανακυκλωθούν οι μπαταρίες άλλων κατασκευαστών, σύντομα εγκαταλείφθηκαν, καθώς κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο, που είναι δύσκολο και επικίνδυνο να ανοιχθούν, ενώ απαιτείται αρκετός χρόνος και κόστος στα εργαστήρια.

Αντιμετωπίζοντας αυτές τις δυσκολίες, η αγγλική startup αποφάσισε να σχεδιάσει και να αναπτύξει τις δικές της μπαταρίες, των οποίων η κατασκευή ακολουθεί άλλη λογική.

Συναρμολογούνται με τη χρήση της τεχνολογίας συμπίεσης, η οποία τοποθετεί τις κυψέλες σε ένα κύκλωμα, με τη βοήθεια μετακινούμενων επιταχυντών. Η μπαταρία μπορεί να λυθεί και να επιδιορθωθούν και να αλλαχθούν μεμονωμένα οι κυψέλες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να συντηρούνται και να αντικαθίστανται στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. 

Σύμφωνα με την Aceleron οι μεγάλες μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα οχήματα ή στα σπίτια, όταν θεωρούνται ότι έχουν αδειάσει, επί της ουσίας έχουν καταναλώσει το 70% της ενέργειάς τους και μόλις το 5% εξ αυτών στη συνέχεια ανακυκλώνεται. 

Μια μπαταρία της Aceleron μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια απαιτητική εφαρμογή όπως ένα ηλεκτρικό όχημα και όταν το φορτίο της δεν μπορεί πλέον να τροφοδοτήσει το όχημα αυτό (ωστόσο η μπαταρία δεν έχει αδειάσει), μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση για παράδειγμα ενέργειας σε κάποιο σπίτι. 

Αντί να πουλάει τις μπαταρίες της μεμονωμένα, ακολουθεί ένα διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο συνεργατών οι οποίοι εμπορεύονται και παρέχουν υπηρεσίες μετά την πώληση, επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα νησιά Μπαρμπέιντος και στην Κένυα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Fortune

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News