Start Ups Πέμπτη 1/04/2021, 18:37
START UPS

Η startup που έσπασε τα «κοντέρ» στην Ισπανία αντλώντας 450 εκατ.

Η startup που έσπασε τα «κοντέρ» στην Ισπανία αντλώντας 450 εκατ.

Και το όνομα αυτής Glovo, η startup που έσπασε σήμερα Πέμπτη το ρεκόρ χρηματοδότησης για νεοφυή εταιρεία στην Ισπανία, η οποία από τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης (F) άντλησε 450 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δεν παρείχε λεπτομέρειες για την αξία της αποτίμησή της, η οποία πριν από τον σημερινό γύρο ανερχόταν στο 1,19 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Pitchbook. 

Η Glovo είναι μια startup η οποία λειτουργεί ως εταιρεία διανομής γευμάτων αλλά και σαν μια αλυσίδα μίνι μάρκετ με περίπου 1.500 με 2.000 καταναλωτικά προϊόντα, προσφέροντας την επιλογή για παραδόσεις κατ’ οίκον των παραγγελιών εντός 10 λεπτών, ή με τη μέθοδο του click and shop. 

Τα καταστήματά της είναι «dark stores», δηλαδή καταστήματα τα οποία είναι κέντρα διανομής και ένας πελάτης μπορεί μόνο να παραλάβει την παραγγελία που έχει κάνει διαδικτυακώς, με τη μέθοδο του click and shop. Τα dark stores είναι μια τάση που άρχισε από το Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη, πολύ πριν κάνει την εμφάνισή του ο κορωνοϊός. 

Επί του παρόντος μετρά περισσότερους από 10 εκατ. χρήστες και πέραν της «γενέτειρας» της Βαρκελώνης, δραστηριοποιείται σε Μαδρίτη, Λισαβόνα, Μιλάνο μεταξύ άλλων. Τα σχέδια της είναι να επεκταθεί σε 20 χώρες και σε 810 πόλεις. 

Άλλωστε η ισπανική startup βρίσκεται σε μεγάλη κινητικότητα τον τελευταίο καιρό, καθώς τον περασμένο Ιανουάριο εξασφάλισε 100 εκατ. ευρώ, από τη συμφωνία με την ελβετική μεσιτική Stoneweg, προκειμένου να κατασκευάσει περισσότερα dark stores, έχοντας στόχο έως τα τέλη της τρέχουσας χρονιά να έχει 200 τέτοια καταστήματα σε καινούργιες πόλεις, όπως τις Βαλένθια, Ρώμη, Πόρτο και Βουδαπέστη. 

Η εταιρεία θέλει να επικεντρωθεί στην Ευρώπη και σε αυτό το πλαίσιο πέρυσι πούλησε τις δραστηριότητές της στη Λατινική Αμερική στη Delivery Hero εταιρεία η οποία είναι εκ των επενδυτών της Glovo αντί του ποσού των 272 εκατ. ευρώ. 

Αυτή την εβδομάδα οι εταιρείες παράδοσης έχουν την τιμητική τους, καθώς χθες εισήλθε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η βρετανική εταιρεία παράδοσης γευμάτων Deliveroo, μια Αρχική Δημόσια Προσφορά η οποία όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία με τη μετοχή της να κάνει «βουτιά» σχεδόν 30%.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από sifted.eu

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News