Start Ups Πέμπτη 22/04/2021, 19:31
START UPS

Για ποια startup αποχώρησε κορυφαίο στέλεχος της Tesla 

Για ποια startup αποχώρησε κορυφαίο στέλεχος της Tesla 

Ο Άλαν Πρέσκοτ εκ των κορυφαίων δικηγόρων και γενικός σύμβουλος της Tesla, αποχώρησε από την πιο δημοφιλή ίσως εταιρεία στον κόσμο, για τα «μάτια», μιας startup της οποίας ηγείται ένας 26χρονος, της Luminar Technologies, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της η εταιρεία. Μάλιστα ο Πρέσκοτ αφήνει την Tesla, για μια εταιρεία την οποία επικρίνει ο ισχυρός άνδρας της αμιγώς ηλεκτροκίνητης αυτοκινητοβιομηχανίας, Ίλον Μασκ. 

Η Luminar ειδικεύεται στην τεχνολογία αισθητήρων για αυτόνομα οχήματα και τον περασμένο Δεκέμβριο, εισήλθε στο χρηματιστήριο μέσω SPAC (συγχώνευση με Εταιρεία Εξαγοράς Ειδικού Σκοπού). Μετά το ντεμπούτο της, ο ιδρυτής της Όστιν Ράσελ (τότε 25 χρόνων), έγινε εν μία νυκτί δισεκατομμυριούχος, καθώς η αποτίμησή της startup έφθασε στα 8 δισ. δολάρια, με τον Ράσελ να έχει υπό τον έλεγχό του το 83% των μετοχών. 

Η εταιρεία αναπτύσσει σαρωτές παλμικής ακτινοβολίας λέιζερ (lidar scanners), με τη βοήθεια των οποίων υπολογίζει τις αποστάσεις κοντινών στόχων. Στα αυτο-οδηγούμενα οχήματα, η συγκεκριμένη τεχνολογία βοηθάει τα εσωτερικά συστήματα υπολογιστών να σχηματίσουν εικόνα των εμποδίων, ούτως ώστε να αποφευχθεί μια σύγκρουση, την ίδια ώρα που μπορούν να χαράξουν την πορεία του οχήματος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Ίλον Μασκ έχει επικρίνει την προαναφερόμενη τεχνολογία, καθώς η δική του εταιρεία χρησιμοποιεί κάμερες και μια σειρά αισθητήρες στα οχήματά της. 

Ο Πρέσκοτ είναι ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στην καριέρα του αναφορικά με την αυτόνομη οδήγηση και την αυτοκινητοβιομηχανία. Πριν προσληφθεί από την Tesla το 2019, εργάσθηκε για μια δεκαετία στη Ford και μετέπειτα θήτευσε ως σύμβουλος στο τμήμα αυτόνομης οδήγησης της Uber.

Όπως επισήμανε ο ιδρυτής της Luminar στην ανακοίνωση της εταιρείας, ο Πρέσκοτ «κατανοεί τις προκλήσεις του τόσο στον κλάδο της αυτόνομης οδήγησης όσο και της αυτοκινητοβιομηχανίας και ανυπομονούμε να γνωρίσουμε την εμπειρία του και την γνώση του, καθώς συνεχίζουμε να διευρύνουμε την επιχείρησή μας και να επιταχύνουμε την επέκταση του προϊόντος μας και των οδικών χαρτών».

Ο πρώην γενικός σύμβουλος της Tesla δεν αποτελεί τη μοναδική «μεταγραφή» της Luminar, καθώς πρόσφατα εντάχθηκε στο δυναμικό της ο πρώην επικεφαλής της Intel για τις σχέσεις με τους επενδυτές της, για να αναλάβει τα ίδια καθήκοντα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News