Start Ups Τετάρτη 21/04/2021, 15:28
START UPS

Zuoyebang: Η κινεζική startup που ετοιμάζεται να περάσει την είσοδο της Wall Street 

Zuoyebang: Η κινεζική startup που ετοιμάζεται να περάσει την είσοδο της Wall Street 

Την είσοδό της στη Wall Street με σκοπό να αντλήσει τουλάχιστον 500 εκατ. δολάρια, εξετάζει η κινεζική διαδικτυακή πλατφόρμα εκπαίδευσης Zuoyebang, σύμφωνα με άτομα με γνώση επί του θέματος, τα οποία μίλησαν στο Bloomberg με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Η startup διαθέτει μια από τις δημοφιλείς edtech (education – technology) πλατφόρμες στην Κίνα, αριθμώντας σύμφωνα με την ίδια 170 εκατ. μηνιαίους χρήστες. Σε μια φυσιολογική ημέρα, οι καθημερινοί χρήστες της Zuoyebang ανέρχονται στους 50 εκατ., όσος είναι σχεδόν ο πληθυσμός της Ισπανίας, προσφέροντας διαδικτυακά μαθήματα σε πραγματικό χρόνο, σεμινάρια ή εκπαιδευτικό υλικό σε διάφορες μορφές. 

Έως τώρα η startup έχει αντλήσει περί των 3,4 δισ. δολαρίων από επενδυτές όπως η Alibaba το Vision Fund τoυ ομίλου SoftBank, τη Goldman Sachs και το Sequoia Capital της Κίνας και η Baidu.
Άλλωστε προέκυψε μέσα από τα «σπάργανα» της Baidu, όταν το πρώην στέλεχος της κινεζικής διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης Χιου Ζιανμπίν τη δημιούργησε το 2015. 

Μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης από τον οποίο άντλησε περί των 1,6 δισ. δολαρίων η αποτίμησή της υπολογίζεται ότι έχει φθάσει στα 10 δισ. δολάρια, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό στο ύψος της αξίας που στοχεύει η startup μετά την Αρχική της Δημόσια Εγγραφή. 

Όπως ισχυρίζονται οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ένδειξη ότι η startup προτίθεται να διαβεί το κατώφλι της Wall Street, πρέπει να αποτελεί η πρόσληψη του Μπινκ Τζιν ως επικεφαλής του οικονομικού της τμήματος τον περασμένο μήνα, από την Joyy η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στον Nasdaq, ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία αναφορικά με τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές. 

Παρά τις σινο-αμερικανικές πολιτικές και εμπορικές εντάσεις οι οποίες και διατηρούνται και υπό την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές αποτελούν ισχυρό θέλγητρο για τις κινεζικές εταιρείες. Η εταιρεία διαμοιρασμού μετακινήσεων Didi και η τεχνολογική ασφαλιστική εταιρεία Waterdrop, έχουν ήδη καταθέσει αίτηση στη αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να πραγματοποιήσουν ΙΡΟ.

Οποιαδήποτε διαδικασία προχωρήσει, θα προσθέσει κεφάλαια στα ήδη 4,6 δισ. δολάρια, τα οποία έχουν αντλήσει οι κινεζικές εταιρείες από τις εγγραφές τους στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News