Start Ups Δευτέρα 19/04/2021, 15:17
START UPS

Η UiPath εισέρχεται στο χρηματιστήριο με μια «απλή και παραδοσιακή» ΙΡΟ 

Η UiPath εισέρχεται στο χρηματιστήριο με μια «απλή και παραδοσιακή» ΙΡΟ 

Την απόφασή της να εισέλθει στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα η τεχνολογική startup, η UiPath, η οποία όπως έκανε γνωστό θα ακολουθήσει την «πατροπαράδοτη» Αρχική Δημόσια Προσφορά και δεν θα συμπλεύσει με τη μόδα της συγχώνευσης και εισόδου μέσω SPAC (Εταιρεία Εξαγοράς Ειδικού Σκοπού). 

Η εταιρεία ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών, θα διαθέσει 23,9 εκατ. μετοχές, με την τιμή ανά μετοχή μεταξύ 52 και 54 δολαρίων, αποσκοπώντας να αντλήσει 1,3 δισ. δολάρια, με στόχο να φθάσει τα 28 δισ. δολάρια αποτίμησης. 

Η αποτίμηση της UiPath έχει κατασθεί κάπως σαν «ασανσέρ», καθώς μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης ύψους 750 εκατ. δολαρίων πριν από λίγους μήνες, είχε δηλώσει ότι η αξία της αποτιμάται στα 35 δισ. δολάρια. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κατασθεί δημόσια εταιρεία και πριν από μια εβδομάδα όταν και κατέθεσε την αίτησή της στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στις εκτιμήσεις έκανε λόγο για μια κεφαλαιοποίηση μεταξύ 22,2 δισ. και 25,8 δισ. δολαρίων. 

Ωστόσο, σήμερα η startup ανέβασε τους στόχους της τόσο για τα κεφάλαια που σκοπεύει να αντλήσει (1,3 δισ. δολάρια, έναντι 1,03 δισ. δολαρίων προηγουμένως), όσο και για την αποτίμησή της, θέτοντας ως νέο στόχο τα 28 δισ. δολάρια, αρκετά χαμηλότερα από τα 35 δισ. δολάρια που είχε δηλώσει μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης. 

Η εταιρεία με έδρα στη Νέα Υόρκη είχε μια ιδιαίτερα αποδοτική χρονιά το 2020, καθώς η ζήτηση για τα συστήματα ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών  ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό, από τη στιγμή που αρκετές εταιρείες μετέβησαν στην εξ αποστάσεως εργασία, εξαιτίας του κορωνοϊού. 
Τα έσοδά της σχεδόν διπλασιάσθηκαν πέρυσι, φθάνοντας στα 607,6 εκατ. δολάρια, από 336,2 εκατ. δολάρια το 2019.

Οι μετοχές της θα διαπραγματεύονται στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ενώ ανάδοχοι της ΙΡΟ θα είναι οι αμερικανικές τράπεζες, Morgan Stanley και JP Morgan. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, techcrunch

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News