Start Ups Παρασκευή 16/04/2021, 16:42
START UPS

Cruise: Επέκτεινε το γύρο χρηματοδότησης με τη στήριξη της Walmart 

Cruise: Επέκτεινε το γύρο χρηματοδότησης με τη στήριξη της Walmart 

H μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης Walmart, συμμετείχε στην επέκταση του τελευταίου γύρου χρηματοδότησης από 2 δισ. δολάρια, σε 2,75 δισ. δολάρια της Cruise. 

Η Cruise είναι μια startup με αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα και στα σχέδιά της είναι να αναπτύξει δίκτυα διαμοιρασμού μετακίνησης με robotaxis, οχήματα χωρίς την παρουσία οδηγών. Είναι θυγατρική της General Motors και σε αυτή έχουν επενδύσει εταιρείες όπως η Honda ή ο όμιλος SoftBank. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της στα σχέδιά της είναι επίσης η ανάπτυξη υπηρεσιών last-mile delivery, παραδόσεις δηλαδή από τα καταστήματα ή τις αποθήκες κατευθείαν στον πελάτη.

Όπως έγραψε σε blog «η επένδυση θα βοηθήσει την προσπάθειά μας για να αναπτύξουμε ένα last-mile delivery οικοσύστημα, το οποίο θα είναι γρήγορο χαμηλού κόστους και κλιμακούμενο. Η επένδυση είναι σημαδιακή για μας». 

Η startup έχει πειραματισθεί τα προηγούμενα χρόνια με τις παραδόσεις, αν και περισσότερο επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των robotaxis. Από το 2019 σε συνεργασία με τη DoorDash, πραγματοποίησαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα για παραδόσεις στο Σαν Φρανσίσκο. Μετά την εμφάνιση της πανδημίας, οι δοκιμές ανεστάλησαν, καθώς η Cruise άρχισε να παραδίδει έτοιμα γεύματα για λογαριασμό δύο τραπεζών τροφίμων. 

Η Walmart που συμμετείχε στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, τόσο στο πρώτο του στάδιο, όσο και στο δεύτερο, δεν είναι άγνωστη στην Cruise. Τον περασμένο Νοέμβριο οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν σχέδια για δοκιμαστικές παραδόσεις ειδών μαναβικής στο Σκοντέιλ της Αριζόνα. Οι πελάτες της Walmart έχουν τη δυνατότητα να παραγγείλουν στο κοντινό τους κατάστημα και η παραγγελία τους να έρθει στο σπίτι με ένα από τα αυτόνομα αυτοκίνητα της Cruise, τα οποία είναι της Chevrolet. Τα αυτοκίνητα ενώ κινούνται αυτόνομα, υπάρχει πάντα οδηγός ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα ατυχήματα. 

Για τη Walmart αυτή δεν είναι η μοναδική συνεργασία που αφορά παραδόσεις στο σπίτι με αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα. Έχει ανακοινώσει αντίστοιχες συνεργασίες με τη Waymo θυγατρική της Google, με τη Ford και με τη startup Udelv. 

Η συνεργασία με την τελευταία περιλαμβάνει τις παραδόσεις ειδών μαναβικής με τα μίνι-βαν της Udelv επίσης στην Αριζόνα. 

Επιπλέον σε αντίστοιχη συμφωνία κατέληξε πέρυσι με τη Nuro για ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο Χιούστον. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από techcrunch

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News