Start Ups Πέμπτη 15/04/2021, 18:57
START UPS

Facebook: Συνεργασία με startup για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Facebook: Συνεργασία με startup για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Σε συμφωνία με την ινδική ενεργειακή startup, CleanMax ήρθε το Facebook όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα, προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα στην Ινδία, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Βάσει της συμφωνίας οι δυο εταιρείες θα δημιουργήσουν ένα χαρτοφυλάκιο με «πράσινα» έργα, που θα ανήκουν στην CleanMax και τα οποία θα τα λειτουργεί η ίδια, με το Facebook να προσφέρει στήριξη μακροπρόθεσμα αγοράζοντας ενέργεια από το δίκτυο. 

Ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνεται μια μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας με παραγωγική δυναμικότητα 32 MW στην πολιτεία της Ινδίας, Καρνατάκα. Μια παρόμοια συμφωνία σύνηψε πέρυσι η CleanMax, με την αμερικανική Cargill για μια φωτοβολταϊκή μονάδα με δυναμικότητα 15 MW επίσης στην Καρνατάκα.

Οι περισσότεροι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως οι Google, Apple, Amazon και Facebook, μετατοπίζουν τις επιχειρήσεις τους και τα κέντρα δεδομένων τους σε όλο τον κόσμο, σε πλατφόρμες ανανεώσιμης ενέργειας, στο πλαίσιο της δέσμευσής τους να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. 

Την ίδια ώρα ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη οι τεχνολογικές «πράσινες» startups, οι οποίες συνεργάζονται με μεγάλες εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες, προκειμένου να περιορισθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ή άλλες μη καθαρές πηγές ενέργειας, με τις ινδικές εταιρείες να πρωταγωνιστούν στον κλάδο αυτό. 

Σύμφωνα με το ίδρυμα Equity Brand, το 2019 η Ινδία κατατάχθηκε πέμπτη στην αιολική ενέργεια, πέμπτη στην ηλιακή ενέργεια και τέταρτη σε εγκατεστημένη ισχύ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει στόχο να επιτύχει 175 GW εγκατεστημένης ανανεώσιμης ενέργειας έως τέλος του 2022.

Η μεγάλη αυτή κινητικότητα από την άλλη, όπως είναι λογικό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η SoftBank επιδιώκει να συγκεντρώσει ένα ποσό από 500 εκατ. δολάρια έως 750 εκατ. δολάρια για τη SBG Cleantech, μια κοινοπραξία μεταξύ της SoftBank, της ινδικής Bharti Enterprises και της Foxconn. Τα κεφάλαια αυτά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση έργων στην Ινδία και τις ΗΠΑ.

Εκτός από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι ενεργειακές startups στην Ινδία, επιδιώκουν επίσης να εισαγάγουν νέες λύσεις, προκειμένου να τροφοδοτήσουν την επόμενη γενιά ηλεκτρικών οχημάτων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από inc42

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News