Start Ups Πέμπτη 15/04/2021, 15:45
START UPS

Coinbase: Αγόρασε bitcoin σε ένα στενό και 120πλασίασε την επένδυσή του

«Του έδωσα πολλά μετρητά και εκείνος έστειλε μερικά νομίσματα στο κινητό μου»

Coinbase: Αγόρασε bitcoin σε ένα στενό και 120πλασίασε την επένδυσή του

Ο Barry Schuler αγόρασε για πρώτη φορά bitcoin στα τέλη του 2014. Βρήκε έναν τύπο στο Reddit που συμφώνησε να τον συναντήσει πίσω από ένα μίνι μάρκετ. Ο Schuler τον πλήρωσε 500 δολάρια. «Του έδωσα πολλά μετρητά και εκείνος έστειλε μερικά νομίσματα στο κινητό μου», θυμήθηκε ο Αμερικανός επιχειρηματίας του ίντερνετ και πρώην CEO της AOL, μιλώντας στο CNBC.

Τη δεύτερη φορά που αγόρασε bitcoin, συμφώνησε να στείλει χρήματα με Western Union σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό, ελπίζοντας ότι δεν επρόκειτο για κάποια απάτη.  

«Ήταν σαφές για εμένα ότι αυτό δεν θα γίνει mainstream εάν αυτός είναι ο τρόπος για να αγοράζει κανείς bitcoin», λέει. Και κάπως έτσι, η εταιρεία του, DFJ Growth, κατέληξε να ηγείται του γύρου χρηματοδότησης με τον οποίο το χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase άντλησε 75 εκατ. δολάρια, με αποτίμηση περίπου 500 εκατ. δολαρίων.

Όταν ιδρύθηκε η Coinbase, πριν από μία δεκαετία περίπου, λίγοι είχαν ακούσει για το bitcoin, ενώ πολλά από τα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων λειτουργούσαν μέσα στα σπίτια και τα γκαράζ ερασιτεχνών ιδρυτών.

Με τη χθεσινή είσοδο της Coinbase στο Nasdaq, η κεφαλαιοποίησή της ξεπέρασε πρόσκαιρα και τα 100 δισ. δολάρια. Η επένδυση του Barry Schuler έχει πλέον 120πλασιάσει την αξία της.

Κάπως έτσι, η Coinbase έγινε η πιο πρόσφατη εταιρεία τεχνολογίας που έδωσε τεράστια κέρδη στους venture capitalists που την εμπιστεύτηκαν από νωρίς.

Το 2013, ο Fred Wilson της Union Square Ventures ήταν ήδη γνωστό όνομα ανάμεσα στους venture capitalists της Silicon Valley, αφού είχε επενδύσει με επιτυχία στις Twitter, Zynga, Etsy και Tumblr. Το Μάιο του ίδιου έτους μπήκε και στο οικοσύστημα του bitcoin, κάτι που όπως είπε τότε, σκεφτόταν για χρόνια. Η επένδυση έγινε στο πλαίσιο του Series A γύρου χρηματοδότησης, μέσω του οποίου η Coinbase άντλησε 5 εκατ. δολάρια σε αποτίμηση περίπου 20 εκατ. δολαρίων. Με το ντεμπούτο της εταιρείας στο Nasdaq, η επένδυση της Union Square αξίζει περίπου 4,6 δισ. δολάρια.

Όμως ο μεγαλύτερος εξωτερικός επενδυτής της Coinbase είναι η Andreessen Horowitz, η οποία κατέχει ένα ποσοστό που αξίζει περίπου 9,7 δισ. δολάρια, καθώς είχε αγοράσει μετοχές της στο 1 δολάριο.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News