Start Ups Τρίτη 13/04/2021, 16:17
START UPS

H WeRide έλαβε άδεια για δοκιμές με πλήρη αυτόνομα οχήματα στην Καλιφόρνια 

H WeRide έλαβε άδεια για δοκιμές με πλήρη αυτόνομα οχήματα στην Καλιφόρνια 

Την άδεια να πραγματοποιήσει δοκιμές με αυτόνομα οχήματα στους δρόμους του Σαν Χοσέ στην πολιτεία Καλιφόρνια, στη περιοχή που εκτείνεται και η Σίλικον Βάλεϊ, απουσία οδηγού ασφαλείας, εξασφάλισε η WeRide.

Η κινεζική startup γίνεται η έβδομη εταιρεία που εξασφαλίζει αυτή την έγκριση από την αμερικανική πολιτεία (των δοκιμών αυτο-οδηγούμενων οχημάτων χωρίς ανθρώπινη παρουσία), μετά τις AutoX, Baidu, Cruise, Nuro, Waymo και Zoox. 

Στα πρώιμα στάδια των δοκιμών με αυτο-οδηγούμενα οχήματα, η παρουσία οδηγού ήταν απαραίτητη. Σε αυτό το πρώτο στάδιο, 56 εταιρείες εξασφάλισαν τη σχετική άδεια (ανάμεσά τους και η Tesla) από την πολιτεία της Καλιφόρνια, προκειμένου να δοκιμάσουν σε πραγματικές συνθήκες πώς ανταποκρίνονται τα οχήματα τους κινούμενα αυτόνομα. Οι οδηγοί οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να κάθονται στη θέση του οδηγού, εξασφάλιζαν ότι σε περίπτωση κάποιου συμβάντος θα μπορούσαν να επέμβουν και να αποτρέψουν έτσι κάποιο ατυχές δυστύχημα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DMV, της ρυθμιστικής αρχής της πολιτείας για τις δοκιμές με τα αυτόνομα οχήματα, η WeRide θα πειραματισθεί με δύο οχήματα -στα οποία δεν θα υπάρχει οδηγός πίσω από το τιμόνι των αυτοκινήτων- σε συγκεκριμένους δρόμους του Σαν Χοσέ. 

Η κινεζική startup έχει εξασφαλίσει άδεια από το 2017 για να κάνει δοκιμές παρουσία οδηγού στα οχήματα και υπόκειται σε περιορισμούς σχετικά με το πότε και το πώς θα διεξάγει αυτές τις δοκιμές. Τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα είναι σχεδιασμένα να κινούνται σε δρόμους με σήμανση για όρια ταχύτητας έως τα 45 μίλια ανά ώρα.

Στη WeRide θα επιτρέπεται να κάνει τα δοκιμαστικά δρομολόγια από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ τα οχήματά της δεν θα κυκλοφορούν όταν υπάρχει ομίχλη ή οι βροχοπτώσεις είναι έντονες. 
Για να εξασφαλίσουν την άδεια να πειραματίζονται με τα αυτόνομα οχήματα στην Καλιφόρνια, οι εταιρείες πρέπει να πληρούν ορισμένες προδιαγραφές αναφορικά με την ασφάλεια και την εγγραφή.

Κάθε εταιρεία που υποβάλλει αίτηση για άδεια, πρέπει να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία ασφάλισης ή εγγύηση ίση με 5 εκατ. δολάρια, να επαληθεύει ότι τα οχήματα είναι σε θέση να λειτουργούν χωρίς οδηγό, να πληρούν τα ομοσπονδιακά πρότυπα ασφάλειας των οχημάτων με κινητήρα ή να έχουν εξαίρεση από την Εθνική Αρχή Ασφάλειας Κυκλοφορίας και να έχουν πιστοποίηση ασφάλειας 4 ή 5. Τα οχήματα των οδηγών πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς και να μεταφέρουν τα δεδομένα στους απομακρυσμένους χειριστές αναφορικά με την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης.

Οι κάτοχοι της άδειας, είναι επίσης υποχρεωμένοι να αναφέρουν στη DMV ενδεχόμενα ατυχήματα των οχημάτων εντός 10 ημερών και να υποβάλλουν κάθε χρόνο έκθεση αποδέσμευσης.

Με το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων στην Κίνα, η άδεια της WeRide υποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον της για την αγορά των ΗΠΑ. Διαθέτει ερευνητικά κέντρα σε μια σειρά από κινεζικές πόλεις όπως και στη Σίλικον Βάλεϊ, ενώ μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο της δόθηκε άδεια για να λειτουργήσει τη δική της εταιρεία διαμοιρασμού μετακινήσεων στην κινεζική πόλη Γκουανγκζού, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά της γραφεία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από techcrunch

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News