Start Ups Τρίτη 13/04/2021, 14:22
START UPS

Grab: Σπάει όλα τα ρεκόρ με είσοδο στη Wall Street μέσω SPAC

Grab: Σπάει όλα τα ρεκόρ με είσοδο στη Wall Street μέσω SPAC

Τη συγχώνευσή της με Εταιρεία Εξαγοράς Ειδικού Σκοπού (SPAC) και την είσοδό της στη Wall Street επιβεβαίωσε η startup με έδρα τη Σιγκαπούρη, Grab. Από τη «συνένωση» με την Altimeter Growth, την εταιρεία SPAC του ομίλου Altimeter Capital Management, η αποτίμηση της Grab θα αγγίξει τα 40 δισ. δολάρια  (39,6 δισ. δολάρια για την ακρίβεια όπως αναφέρει το Bloomberg), μια συμφωνία που θα είναι η μεγαλύτερη στο είδος της (συγχώνευση και είσοδο στο χρηματιστήριο με εταιρεία «λευκή επιταγή»).

Η Grab δεν έφθασε τυχαία σε αυτά τα «ύψη». Το πεδίο των δραστηριότητών της είναι ιδιαίτερα διευρυμένο, καθώς η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες διαμοιρασμού μετακινήσεων, παραδόσεων από γεύματα και είδη μαναβικής έως δέματα και παρέχει στους χρήστες της δικό της σύστημα πληρωμών και υπηρεσίες ασφάλισης. 

Επί του παρόντος είναι η πιο πολύτιμη startup της Ασίας, με αξία στα 16 δισ. δολάρια και πλέον έχει αλλάξει κατηγορία από unicorn (startups που έχουν σπάσει το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων), σε «decacorn» (νεοφυείς εταιρείες που η αξία τους έχει ξεπεράσει τα 10 δισ. δολάρια). Έχει αντλήσει περισσότερα από 10 δισ. δολάρια από οκτώ γύρους χρηματοδότησης, από επενδυτές όπως ο όμιλος SoftBank. 

Πέραν των προαναφερόμενων ρεκόρ, η Grab επιπλέον γίνεται η πρώτη τεχνολογική startup από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία εισέρχεται στο χρηματιστήριο μέσω της συγχώνευσης με SPAC. 

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, πέρυσι ήλεγχε το 72% της αγοράς διαμοιρασμού μετακινήσεων στη Νοτιοανατολική Ασία, 50% των παραδόσεων τροφίμων και το 23% των ψηφιακών πληρωμών. 
Η εταιρεία αναμένει η αγορά της αποκαλούμενης ως υπερ-εφαρμογή για καταναλωτές, να εκτιναχθεί στα 180 δισ. δολάρια έως το 2025, από 25 δισ. δολάρια το 2020. Τα έσοδά της πέρυσι έφθασαν στα 12,5 δισ. δολάρια, περισσότερο από 200% αυξημένα σε σχέση με αυτά το 2018.

Όπως πάρα πολλές startups, έτσι και η Grab θέλει να εκμεταλλευθεί τη φρενίτιδα που επικρατεί στις ΗΠΑ, με τις Αρχικές Δημόσιες Εγγραφές μέσω SPACs στη Wall Street. Σύμφωνα με το Reuters το συνολικό ύψος από αυτού του είδους τις ΙΡΟs, ανήλθε στο ρεκόρ των 83 δισ. δολαρίων πέρυσι. Μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους έως τώρα, η συνολική αξία αυτών των συμφωνιών, έχει ξεπεράσει τα 99 δισ. δολάρια, ενδεικτικό του που θα φθάσει το τελικό ποσό των IPOs στις ΗΠΑ, στο τέλος του τρέχοντος έτους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News