Start Ups Τρίτη 6/04/2021, 19:00
START UPS

Η startup που κάνει τα cocktails σπιτική υπόθεση λίγων δευτερολέπτων 

Η startup που κάνει τα cocktails σπιτική υπόθεση λίγων δευτερολέπτων 

Η Bartesian είναι μια startup που κατασκευάζει μια μηχανή η οποία αντί να παρασκευάζει καφέ, φτιάχνει κοκτέιλ σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα και το κυριότερο από όλα, χωρίς να χρειάζεται ο ιδιοκτήτης να συνδράμει καθόλου στην όλη διαδικασία. 

Αυτό επιτυγχάνεται με έναν απλό τρόπο. Στο δοχείο της μηχανής, ο χρήστης βάζει για βάση όποιο ποτό εκείνος επιθυμεί, βότκα, τζιν, ουίσκι τεκίλα και ούτω καθεξής. 

Στη συνέχεια με τη βοήθεια της ειδικής κάψουλας της Bartesian, παρασκευάζει το αγαπημένο του κοκτέιλ. Η μηχανή σαρώνει τον γραμμικό κώδικα της κάψουλας, η οποία περιέχει τα συστατικά που απαιτούνται και προετοιμάζει το τέλειο κοκτέιλ σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα, χωρίς να χρειάζεται η ταλαιπωρία του να βρει κάποιος τα συστατικά και κυρίως να τα μετρήσει για να πετύχει την τέλεια αναλογία.

Επί του παρόντος η startup προσφέρει 32 διαφορετικές κάψουλες για ισάριθμα κοκτέιλς και σχεδιάζει να λανσάρει δέκα νέα κοκτέιλς τους επόμενους μήνες. Η μηχανή στοιχίζει 349 δολάρια και η συσκευασία με έξι κάψουλες 14,99 δολάρια.  

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού με τα μπαρ και τα εστιατόρια κλειστά, οι μηχανές της έγιναν ανάρπαστες, με τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ Target and Bed και Bath and Beyond να έχουν ξεπουλήσει, ενώ στην πλατφόρμα της Amazon ήταν από τα πιο δημοφιλή προϊόντα. 

Η startup με έδρα το Σικάγο άντλησε 20 εκατ. δολάρια από τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, κεφάλαια τα οποία θα τη βοηθήσουν να επεκταθεί σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, όπως δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ράιαν Κλόους.  

Η χρηματοδότηση αυτή ήταν απαραίτητη, προκειμένου να βοηθήσει την εταιρεία να ανταποκριθεί στην ανερχόμενη ζήτηση, η οποία ήταν τέτοιας κλίμακας με αποτέλεσμα τα έσοδά της να εκτοξευθούν κατά σχεδόν 1.000% το 2020 σε ετήσια βάση και η βάση των συνδρομητών της να μετρά πλέον κάποιες χιλιάδες.  

«Η ανάπτυξη ήταν απλώς τεράστια», αναφέρει ο Κλόους. «Πολλά VCs μας πλησίασαν και χρειάστηκε λίγος χρόνος για να επιλέξουμε τον σωστό συνεργάτη».

Ο Κιθ Κράβαρικ, επικεφαλής επενδύσεων στην Cleveland Avenue που συμμετείχε στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, δήλωσε ότι η παγκόσμια αγορά έτοιμων κοκτέιλ προς κατανάλωση ανέρχεται σε περισσότερο από 1,6 δισ. δολάρια και «η καινοτόμος προσέγγιση της Bartesian στα κοκτέιλ υψηλής ποιότητας έχει σαφώς απήχηση στους καταναλωτές, ενώ η εταιρεία είναι έτοιμη να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην αγορά για τα επόμενα χρόνια». 

Η αίσθηση που έχει κάνει η εταιρεία είναι τέτοια, που η ηθοποιός Μίλα Κούνις, μπήκε στο δ. σ. της startup, αναλαμβάνοντας ένα συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα που σχετίζονται με την προώθηση της εταιρείας και των προϊόντων. 

Η Κούνις συνεργάζεται με την εταιρεία οινοπνευματωδών Beam Suntory από το 2014, με την οποία συνεργάζεται επίσης η Bartesian κι έτσι προέκυψε η τοποθέτηση της Αμερικανίδας ηθοποιού στο δ. σ. της startup, η οποία αυτή και ο σύζυγός της Άστον Κούτσερ δηλώνουν θερμοί υποστηρικτές της μηχανής της Bartesian. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Waterloo Region Record

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News