Start Ups Δευτέρα 5/04/2021, 20:36
START UPS

Σε αεροδιαστημική startup επενδύει η Nikon 

Σε αεροδιαστημική startup επενδύει η Nikon 

Η κατασκευάστρια καμερών Nikon απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών στην αμερικανική startup Morf3D, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην προμήθεια μικρών διαστημικών δορυφόρων, με πελάτες αλλά και επενδυτές όπως η Boeing, μια συμφωνία το ύψος της οποίας ανήλθε στα 10 δισ. γιεν (91 εκατ. δολάρια).

Με τη συμφωνία αυτή η ιαπωνική εταιρεία εισχωρεί στην εφοδιαστική αλυσίδα μικρών δορυφόρων, ένας τομέας του αεροδιαμηστικού κλάδου με ταχεία ανάπτυξη.

Η αγορά των μικρών δορυφόρων είναι επίσης μια αγορά της οποίας η αξία το 2025 αναμένεται να φθάσει στα 7,1 δισ. δολάρια, από 2,8 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία MarketsandMarkets.

Η SpaceX του Έλον Μασκ έχει ανακοινώσει σχέδια για ένα δίκτυο 12.000 δορυφόρων που θα παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες σε όλο τον κόσμο, ενώ η Amazon σκοπεύει να θέσει σε τροχιά περισσότερους από 3.000 δορυφόρους επικοινωνίας.

Όμως τι κοινό μπορεί να έχουν μια εταιρεία που κατασκευάζει κάμερες, με μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο διάστημα; 

Η Morf3D με έδρα την Καλιφόρνια ιδρύθηκε το 2015 και το κύριο αντικείμενό της είναι η κατασκευή κομματιών για μικρούς δορυφόρους με τη χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η εταιρεία έχει λάβει χρηματοδότηση από τον επενδυτικό βραχίονα της Boeing, ενώ συνεργάζεται με αεροδιαστημικές εταιρείες σε Ευρώπη και Αμερική. 

Τα εξαρτήματα για δορυφόρους πρέπει να είναι ανθεκτικά και ελαφριά, με όσο το δυνατόν λιγότερες βίδες ή άλλους αρμούς.

Η Nikon έχει εξειδικευτεί στις οπτικές μηχανές επεξεργασίας, ένα είδος τρισδιάστατης εκτύπωσης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μεταλλικών εξαρτημάτων από υλικό που μοιάζει με σκόνη. Η εταιρεία θα εφαρμόσει αυτήν την τεχνολογία στην κατασκευή εξαρτημάτων για την αεροδιαστημική, τα οποία θα διαθέσει προς πώληση μέσω των καναλιών πωλήσεων της Morf3D.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Nikkei Asia

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS