Start Ups Τετάρτη 31/03/2021, 16:33
START UPS

Η Apple επένδυσε σε startup της μουσικής βιομηχανίας 

Η Apple επένδυσε σε startup της μουσικής βιομηχανίας 

Στον Β γύρο χρηματοδότησης ύψους 50 εκατ. δολαρίων της UnitedMasters συμμετείχε η Apple, ένας γύρος που έφερε την αξία της startup στα 350 εκατ. δολάρια. Στην τελευταία χρηματοδότηση συμμετείχαν επίσης τόσο η Alphabet (μητρική της Google), όσο και το VC Andreessen Horowitz, που είχαν επίσης επενδύσει και το 2017 στην αμερικανική startup

Ποιο είναι όμως το αντικείμενο της UnitedMasters οι οποία έχει συγκεντρώσει κεφάλαια από δύο από τις ισχυρότερες εταιρείες στον κόσμο;

Η εν λόγω εταιρεία δραστηριοποιείται στη μουσική βιομηχανία και συγκεκριμένα αναλαμβάνει τη διανομή και τη διάχυση υλικού από μουσικούς οι οποίοι δεν βρίσκονται υπό τη σκέπη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, κοινώς είναι ανεξάρτητοι καλλιτέχνες. 

Η startup φροντίζει να διανέμει τα τραγούδια των μουσικών που εκπροσωπεί μέσω των καναλιών που συνεργάζεται, όπως οι πλατφόρμες Spotify και Apple Music, να συλλέγει τα δεδομένα σχετικά με την ανταπόκριση του κοινού και επίσης δεν διεκδικεί τα πνευματικά δικαιώματα από τα τραγούδια των μουσικών ή των μουσικών σχημάτων. 

Σε ένα τυπικό συμβόλαιο με μια δισκογραφική εταιρεία, ο καλλιτέχνης ειδικότερα στα πρώτα βήματα της καριέρας του παραχωρεί τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών του (ποσοστό για κάθε εμπορική χρήση ενός τραγουδιού όπως η μετάδοσή του στο ραδιόφωνο), ενώ δεν έχει εικόνα για την απήχηση που έχει στους ακόλουθους του. 

Η UnitedMasters αντίθετα αντί για την παραχώρηση της πνευματικής ιδιοκτησίας, κρατάει ένα ποσοστό για κάθε μετάδοση ενός τραγουδιού, η οποία έχει γίνει μέσω των δικών της καναλιών συνεργασίας. Παράλληλα κρατάει επίσης ένα ποσοστό από τις πωλήσεις merchandise (πωλήσεις σε μπλούζες ή αναμνηστικά), ενώ τα στοιχεία που συλλέγει για την ανταπόκριση του κοινού, τα μοιράζεται με τους καλλιτέχνες που συνεργάζεται. 

Επί του παρόντος η startup έχει συνάψει συμφωνίες με το NBA, το αθλητικό κανάλι ESPN, το TikTok και το Twitch, εξασφαλίζοντας στους 1 εκατ. καλλιτέχνες της προβολή για την οποία σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να καταβάλουν κάποιο αντίτιμο διόλου ευκαταφρόνητο σε κάποια ενδιάμεση εταιρεία, για να την επιτύχουν. 

Όπως δηλώνει ο ιδρυτής Στιβ Στουτ, πρώην στέλεχος της Sony Music, «θέλουμε όλοι οι καλλιτέχνες να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Επί του παρόντος οι ανεξάρτητοι καλλιτέχνες έχουν λιγότερες ευκαιρίες για να πετύχουν και προσπαθούμε να διαγράψουμε αυτό το στίγμα».

Από τη μεριά του ο Έντι Κιου στέλεχος της Apple, στην ανακοίνωση του αμερικανικού κολοσσού, τόνισε ότι «ο Στιβ Στουτ και η UnitedMasters προσφέρουν στους καλλιτέχνες περισσότερες ευκαιρίες να εξελίξουν την καριέρα τους και να γνωρίσει ο κόσμος τη μουσική τους. Η συνεισφορά των ανεξάρτητων καλλιτεχνών διαδραματίζει ένα σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη της μουσικής βιομηχανίας και η UnitedMasters όπως και η Apple είναι δεσμευμένη στην ενδυνάμωση των δημιουργών». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από techcrunch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News