Start Ups Τρίτη 30/03/2021, 15:32
START UPS

Η startup που μεταμορφώνει την ημέρα τα μπαρ σε χώρους εργασίας 

Η startup που μεταμορφώνει την ημέρα τα μπαρ σε χώρους εργασίας 

Οι χώροι της εστίασης που λειτουργούν μόνο τις βραδινές ώρες, το υπόλοιπο της ημέρας μένουν κλειστοί, είτε πρόκειται για εστιατόρια, είτε για μπαρ, είτε για clubs. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι χώροι αυτοί επί της ουσίας για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μένουν «ανενεργοί», χωρίς να χρησιμεύουν σε κάτι. 

Την ίδια ώρα η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε άρδην τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, με το μοντέλο της τηλεργασίας να υιοθετείται από τις περισσότερες μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Οι υπάλληλοι είτε από δική τους επιλογή είτε επειδή είναι αναγκασμένοι, εργάζονται από το σπίτι, όπου όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων ο χώρος είναι περιορισμένος, ενώ η συνύπαρξη των παιδιών και η τηλεκπαίδευση, καθιστούν πολλές φορές την τηλεργασία σε δύσκολη δοκιμασία. 

Η ανάγκη για κάποιο χώρο που μπορεί να εργασθεί κάποιος με την άνεσή του απαλλαγμένος από τη φασαρία του οικιακού περιβάλλοντος (κι ενώ πλέον δεν έχει γραφείο), προέκυψε ως καινούργιο δεδομένο μέσα από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Μια startup από την Ινδία εφάρμοσε ένα επιχειρηματικό μοντέλο, με το οποίο έδωσε τη λύση σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Συγκεκριμένα η Friyey, συνεργάζεται με τους χώρους εστίασης που το πρωί είναι κλειστοί, προσφέροντάς τους ως χώρους διαμοιρασμού εργασίας.

Οι χρήστες της εφαρμογής της, μπορούν έναντι κάποιου αντιτίμου να μεταβούν στον πιο κοντινό τους συνεργαζόμενο χώρο, όπου του παρέχεται wifi, χώρος φόρτισης συσκευών ή υπολογιστών, μπουκάλια με νερό και ένα ρόφημα. Οι ίδιοι αν θέλουν μπορούν να φέρουν δικά τους γεύματα, από τη στιγμή που τα εστιατόρια δεν προσφέρουν φαγητό τις ώρες που φιλοξενούν τους εργαζόμενους. 

Οι χώροι προσφέρονται από τις 09:00 έως τις 18:00 και στη συνέχεια λειτουργούν με την κανονική τους δραστηριότητα.

Κι αν οι υπηρεσίες της Friyey εν μέσω της πανδημίας είναι αναφόμβολα πολύ χρήσιμες, αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία άρχισε να δραστηριοποιείται από το 2019, πριν κάνει την εμφάνισή του ο κορωνοϊός. 

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας Γιόγκες Θορ, η ανάγκη για χώρους όπου μπορεί κάποιος να εργάζεται ανεξάρτητα υπήρχε και πριν από την εμφάνιση της Covid-19 και υπολογίζεται ότι έως το 2035 περί του 1 δισ. εργαζομένων θα εργάζεται από απόσταση. 

«Αυτός ο αυξανόμενος αριθμός των επαγγελματιών θα χρειασθεί άνετους και προσβάσιμους χώρουος», όπως επισημαίνει. 

«Πιθανόν η πανδημία έκανε για τον διαμοιρασμό των χώρων εργασίας, ότι η σταδιακή εγκατάλειψη των μετρητών στις εταιρείες ψηφιακών μετρητών. Σε αυτό που επικεντρωνόμαστε είναι να χτίσουμε μια κοινότητα εργαζομένων από απόσταση, που μπορούν να έρθουν με ιδέες οι οποίες θα γεμίσουν τα κενά στην μετά κορωνοϊό εποχή», καταλήγει ο Θορ.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από indianexpress

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News