Start Ups Πέμπτη 18/03/2021, 17:27
START UPS

Έλληνας startupper μηνύει την Apple για διαφυγόντα κέρδη 

Έλληνας startupper μηνύει την Apple για διαφυγόντα κέρδη 

Ο Κώστας Ελευθερίου ένας Έλληνας ο οποίος δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, κατέθεσε αγωγή εναντίον της Apple, υποστηρίζοντας ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός δεν προστατεύει τους προγραμματιστές στο App Store από διάφορους επιτήδειους, με αποτέλεσμα να χάνουν έσοδα.

Τα πράγματα έχουν ως εξής. Ο Κώστας Ελευθερίου είναι συνιδρυτής της Flesky μιας startup η οποία έχει σχεδιάσει μια εφαρμογή με διαφορετικά πληκτρολόγια για τα iPhones και το 2016 εξαγοράσθηκε από το Pinterest. 

Ο Ελευθερίου το 2018 αποχώρησε από το εταιρικό σχήμα, για να δημιουργήσει μια καινούργια εφαρμογή, την FlickType η οποία προσφέρει διάφορες εκδοχές πληκτρολογίων για το Apple Watch. 

Στην αγωγή που κατέθεσε κατά της Apple χθες Τετάρτη στο Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας Σάντα Κλάρα, ο Έλληνας προγραμματιστής υποστηρίζει ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός δελεάζει τους προγραμματιστές να κατασκευάζουν εφαρμογές για το App Store -το μοναδικό νόμιμο μέρος όπου μπορούν να πουληθούν εφαρμογές για το το λειτουργικό iOS της Apple-, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα περιβάλλον έμπιστο και ασφαλές. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού η εταιρεία δεν προστατεύει τους προγραμματιστές από τους διάφορους επιτήδειους οι οποίοι αποκομίζουν κέρδη εις βάρος των καθόλα νόμιμων προγραμματιστών. 

Ο Ελευθερίου ισχυρίζεται ότι υπάρχουν εφαρμογές οι οποίες ενώ δεν έχουν την ίδια ποιότητα με παρόμοιες εφαρμογές και παρέχουν τις υπηρεσίες τους έναντι ακριβότερου αντίτιμου, εντούτοις έχουν πολύ καλές κριτικές, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται υψηλά στις προτιμήσεις των χρηστών. Οι θετικές αξιολογήσεις γίνονται από ψεύτικους λογαριασμούς, οι οποίες παραπλανούν τους χρήστες οι οποίοι αγοράζουν τις υπηρεσίες των εφαρμογών αυτών. 

Όπως τονίζεται στην αγωγή η Apple δεν μοιάζει να ενοχλείται και πολύ για τις παραπλανητικές κριτικές, από τη στιγμή που λαμβάνει το μερίδιό της από τις αγορές μέσω των εφαρμογών αυτών. 

Επί της παρούσης η αξιολόγηση της εφαρμογής FlickType στο App Store είναι 3,5 στα 5 αστέρια, εξαιτίας άσχημων κριτικών οι οποίες είναι πασιφανές σύμφωνα με την αγωγή ότι είναι ψεύτικες, καθώς στις εκκλήσεις της εταιρείας να έρθουν οι χρήστες αυτοί σε επαφή μαζί της δεν ανταποκρίνονται ποτέ. 

Ωστόσο όμως η ζημιά γίνεται, καθώς η συνολική βαθμολογία για μια εφαρμογή πέφτει, από τη στιγμή που αυτή προκύπτει από το σύνολο των κριτικών, πραγματικών ή μη. 

Η FlickType έχει στραφεί στο παρελθόν κατά των εφαρμογών που αντιγράφουν τις υπηρεσίες που προσφέρει, όμως αυτή τη φορά ο Έλληνας startupper, αποφάσισε να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από techcrunch

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News