Start Ups Πέμπτη 18/03/2021, 15:32
START UPS

Η Ε.Ε. δεσμεύεται για ένα «πράσινο», φιλικό για τις startups μέλλον 

Η Ε.Ε. δεσμεύεται για ένα «πράσινο», φιλικό για τις startups μέλλον 

Δεσμεύσεις για την δόμηση ενός βιώσιμου, κυρίαρχου και ανταγωνιστικού μέλλοντος προς την ψηφιακή μετάβαση, θα υπογράψουν αύριο Παρασκευή τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει η Euractiv στην ιστοσελίδα της, επικαλούμενη επίσημα έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της. 

Στο περιθώριο της εκδήλωσης «Digital Day» η οποία συν-διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πορτογαλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα κράτη μέλη θα υπογράψουν τρεις δηλώσεις, αναφορικά με το ευρωπαϊκό μέλλον στο παγκόσμιο σύστημα δεδομένων, τη στήριξη τους στο startup οικοσύστημα της Ε.Ε. και στον «πράσινο και ψηφιακό» μετασχηματισμό του μπλοκ. 

Σε ένα από τα προσχέδια των εγγράφων με τίτλο «EU Startup Nations Standard of Excellence», εκφράζονται ανησυχίες για το πως αντιμετώπισαν έως τώρα οι ΜμΕ επιχειρήσεις την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα προτείνονται λύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τις καινοτόμες επιχειρήσεις να επανακάμψουν. 

Όπως αναφέρει το έγγραφο σχεδόν το ήμισυ των Ευρωπαίων ιδρυτών εταιρειών δυσκολεύθηκαν περισσότερο να αντλήσουν κεφάλαια μέσω χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια του 2020, κάτι που συνδυάστηκε για κάποιους με την πρόκληση της πτώσης των πωλήσεων εξαιτίας της κρίσης της Covid-19. Συγχρόνως σε 20 χώρες μέλη της Ε.Ε. το επίπεδο της χρηματοδότησης που άντλησαν οι startups πέρυσι, ήταν χαμηλότερο από το 2019. 

Ένα σημαντικό βήμα είναι τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν μια σειρά από βέλτιστες πρακτικές, όπως ο στόχος να επιτρέπεται η ίδρυση μιας startup είτε διαδικτυακά είτε διά ζώσης «σε μια ημέρα και με ένα κόστος όχι περισσότερο των 100 ευρώ».

Επιπλέον, στην προσπάθεια της προσέλκυσης και της διατήρησης των ταλέντων, θα υπάρξουν ευκαιρίες στους επιχειρηματίες από τρίτες χώρες να επιταχύνονται οι αιτήσεις τους για βίζα μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος, όπως και η εισαγωγή «κινήτρων για να ενθαρρυνθούν να επιστρέψουν τα ταλέντα της τεχνολογίας που έχουν μεταναστεύσει σε τρίτες χώρες.

Υπάρχουν επίσης ευρύτεροι στόχοι που θα επιτρέψουν στις startups να έχουν πρόσβαση σε «εναλλακτικούς τρόπους συμμόρφωσης», ως μέσο για την αποφυγή υπερβολικών ρυθμιστικών κανόνων.

Το έγγραφο ενθαρρύνει επίσης τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να χρησιμοποιούν μέρος των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ για «να ενισχυθεί η πρόσβαση των startups της στα venture capitals μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), των προωθητικών τραπεζών ή άλλων ειδικών οχημάτων», για την αντιμετώπιση της υποχώρησης των επενδύσεων που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές startups.

Μια κίνηση την οποία πρέπει να πλασιωθεί με κατάλληλα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για «την τόνωση και τη στήριξη της πρώιμης κρατικής χρηματοδότησης», όπως αναφέρεται στο έγγραφο. 

Οι δεσμεύσεις, οι οποίες θα καλύπτουν επίσης τους στόχους της Ε.Ε. για τον χώρο των δεδομένων και τις βιώσιμες φιλοδοξίες της, θα παρουσιαστούν στην αυριανή εκδήλωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν και ανώτερους αξιωματούχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ενδέχεται επίσης να παραστεί στην εκδήλωση, κάτι που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Euractiv

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News