Start Ups Τρίτη 23/02/2021, 16:35
START UPS

Η Lucid Motors εισέρχεται στο χρηματιστήριο με αξία στα 24 δισ. δολάρια

Η Lucid Motors εισέρχεται στο χρηματιστήριο με αξία στα 24 δισ. δολάρια

Σε συμφωνία για συγχώνευση με την εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC) Churchill Capital IV, η οποία και θα την εισάγει στο χρηματιστήριο, ήρθε η αμερικανική ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία Lucid.

Η Lucid με έδρα την Καλιφόρνια στις ΗΠΑ μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς ο μεγαλύτερος επενδυτής της ακόμη και μετά την τελευταία συμφωνία παραμένει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, μια συμφωνία η αξία της οποίας θα ανέλθει στα 11,75 δισ. δολάρια και θα είναι η μεγαλύτερη που θα έχει επιτευχθεί μεταξύ μιας εταιρείας «λευκής επιταγής» και μιας ηλεκτροκίνητης start-up. 

Η τιμή της μετοχής για την Αρχική Δημόσια Προσφορά (ΙΡΟ) έχει ορισθεί στα 15 δολάρια και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία διάθεσης των μετοχών, η χρηματιστηριακή της αξία θα ανέλθει στα 24 δισ. δολάρια. 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα στην αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, καθώς αρκετές εταιρείες όπως οι Arrival, Canoo, Fisker και Lordstown Motors, έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες κινήσεις, δηλαδή της συγχώνευσής τους με SPACs και είσοδό τους στο χρηματιστήριο. 

Ωστόσο από τις εταιρείες αυτές η Lucid μοιάζει η πιο θελκτική, καθώς από τον περασμένο μήνα όταν και έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες αναφορές ότι η Churchill βρίσκεται σε συζητήσεις με την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η μετοχή της έχει εκτοξευθεί κατά 470%. 

Βάσει του σχεδιασμού της Lucid, τα κεφάλαια που θα αντλήσει θα τα χρησιμοποιήσει για την επιτάχυνση της παραγωγής του μοντέλου της Lucid Air και την κυκλοφορία του στη Βόρεια Αμερική, κατά το β΄ εξάμηνο του 2021, αποσκοπώντας στην αγορά της Ευρώπης να εισχωρήσει το 2022 και σε αυτή της Κίνας το 2023, χρονιά κατά την οποία θα λανσάρει και το πολυτελές SUV, Gravity. 

Ενώ από πολλούς θεωρείται ανταγωνίστρια της Tesla, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Πίτερ Ρόλινσον, άμεσες ανταγωνίστριες της είναι οι εταιρείες πολυτελών οχημάτων όπως οι Audi, BMW και Mercedes-Benz. Άλλωστε η αρχική τιμή του μοντέλου Lucid Air, έχει ορισθεί στα 69.900 δολάρια, φθάνοντας έως τα 131.500 δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από techcrunch

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News