Start Ups Παρασκευή 12/02/2021, 20:58
START UPS

Ποια είναι η start-up στην οποία έχουν επενδύσει οι Τ. Μπέζος και Μ. Γκέιτς;

Ποια είναι η start-up στην οποία έχουν επενδύσει οι Τ. Μπέζος και Μ. Γκέιτς;

Όταν μια εταιρεία έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο του Τζεφ Μπέζος και του τέταρτου στη λίστα με τη μεγαλύτερη προσωπική περιουσία του Μπιλ Γκέιτς, τότε σίγουρα κάτι κάνει σωστά και επιπλέον έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. 

Αυτές τις προϋποθέσεις φαίνεται ότι πληρεί η Commonwealth Fusion Systems, ουτώς ώστε να έχει αντλήσει κεφάλαια από τους ισχυρούς άντρες της Amazon και της Microsoft, αλλά και άλλων επιφανών δισεκατομμυριούχων. 

Ποια είναι όμως αυτή η start-up και ποιο είναι το αντικείμενό της; 

Η εν λόγω εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας, παράγοντας ενέργεια με απόλυτα καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και δυνητικά επ άπειρον, καθώς η η παραγωγική της δυναμικότητα είναι απεριόριστη.

Ποια είναι η καινοτομία της συγκεκριμένης start-up;

Η Commonwealth Fusion Systems παράγει fusion ενέργεια με τη μέθοδο της πυρηνικής σύντηξης (nuclear fusion). Στη διαδικασία σύντηξης, δύο ελαφρύτεροι ατομικοί πυρήνες συνδυάζονται για να σχηματίσουν έναν βαρύτερο πυρήνα, ενώ απελευθερώνουν ενέργεια.

Η παραγωγή fusion ενέργειας έχει πολλά πλεονεκτήματα. Καταρχάς είναι καθαρή και δεν μολύνει το περιβάλλον. Δεύτερον, είναι μια πηγή δίχως περιορισμούς, όπως συμβαίνει με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, που εξαρτώνται από τους ανέμους και την ηλιοφάνεια αντίστοιχα. Τρίτον, οι αντιδραστήρες είναι ασφαλείς σε σχέση με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες κι έτσι οι εγκαταστάσεις του μπορούν να βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και αστικά κέντρα. Τέταρτον, επειδή ένα ισότοπο υδρογόνου είναι το κύριο συστατικό για τη σύντηξη, η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα μπορούσε να κάνει ένα ποτήρι νερό, να προκαλεί αρκετές αντιδράσεις σύντηξης και να παράγει την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει ένα άτομο για ολόκληρη τη ζωή του, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία. 

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Fusion Industry Association Άντριου Χόλαντ, «η σύντηξη μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα, που σημαίνει ότι μπορεί να καλύψει κάθε είδους ενεργειακή ζήτηση, όπως για τις ηλεκτρικές μονάδες, την επαναφόρτιση μπαταριών, τη δημιουργία καθαρών καυσίμων, τις χημικές διεργασίες ή για άλλες βιομηχανικές χρήσεις».

Η Commonwealth Fusion Systems έχει αντλήσει περισσότερα από 215 εκατομμύρια δολάρια, με τον πιο πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης να ανακοινώνεται τον περασμένο Μάιο. Το Breakthrough Energy Ventures, ένα fund με επενδυτές όπως οι Τζεφ Μπέζος Μπιλ Γκέιτς, Ρέι Ντάλιο, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Τζακ Μα, Μάικλ Μπλούμπεργκ, έχει επενδύσει στην start-up, όπως και το The Engine, ένα venture capital που συνδέεται με το MIT. 

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η τρέχουσα χρηματοδότηση είναι αρκετή για το 2021, ωστόσο μελλοντικά θα επιδιώξει περαιτέρω χρηματοδότηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News