Start Ups Παρασκευή 12/02/2021, 15:14
EIC

Η Ευρώπη κινείται στη σωστή κατεύθυνση στο start-up οικοσύστημα 

Η Ευρώπη κινείται στη σωστή κατεύθυνση στο start-up οικοσύστημα 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC) έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες και τις αγκυλώσεις στα πρώτα του βήματα και πλέον κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ουτώς ώστε να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές startups να καταστούν ανταγωνιστικές σε σχέση με τις αντίστοιχες αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες. 

Αυτή είναι η άποψη όχι κάποιου τυχαίου, αλλά του Αυστριακού αντιπροέδρου του EIC Χέρμαν Χάουσερ (ο ίδιος ένας venture capitalist), ο οποίος μίλησε στο CNBC από το αγρόκτημά του στην Αυστραλία, στο οποίο έχει εγκλωβισθεί από τον περασμένο Μάρτιο, ελέω του κορωνοϊού.

Το EIC συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να είναι το όχημα που θα χρηματοδοτήσει τις ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες, ούτως ώστε να αναπτυχθούν και να σταθούν απέναντι στις αμερικανικές και ασιατικές start-ups.

Ωστόσο η γραφειοκρατία και η έλλειψη κατανόησης από τις Βρυξέλλες, πως λειτουργεί και κινείται το start-up οικοσύστημα, είχε σαν αποτέλεσμα η δράση του από την ίδρυσή του να μην ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες οι οποίες είχαν περιβάλλει το όλο εγχείρημα.

Όμως τα πράγματα αλλάζουν δραστικά προς το καλύτερο, καθώς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon, το EIC θα λάβει 10 δισ. ευρώ από φέτος έως το 2027 για να επενδύσει στις ευρωπαϊκές start-ups και βάσει των νέων οδηγιών θα μπορεί να διαθέσει έως 15 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχει με ένα ποσοστό από 10% έως 25% ανά περίπτωση εταιρείας (τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια το Συμβούλιο επένδυσε πιλοτικά 2 δισ. ευρώ).

Για τον Χάουσερ αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. «Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι οι Βρυξέλλες θα συναινέσουν για να κάνουμε επενδύσεις έχοντας συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα μιας εταιρείας, κάτι που είναι απίστευτο. Είναι η αρχή», δήλωσε στο CNBC ο αντιπρόεδρος του EIC, ο οποίος προτιμάει τα κεφάλαια να κατευθυνθούν σε start-ups οι οποίες έχουν αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική εκμάθηση, την κβαντική υπολογιστική και την τεχνολογία blockchain 

«Έχουμε προβλήματα και δεν θα υποστήριζα ότι ο μηχανισμός λειτουργεί σωστά, ωστόσο αρχίζει να λειτουργεί πλέον αρκετά καλά», ανέφερε. Όπως τόνισε τα προβλήματα με τις start-ups υπήρχαν, γιατί παρατηρούνταν καθυστερήσεις ούτως ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες. 

Ένα άλλο πρόβλημα σύμφωνα με τον Χάουσερ είναι αυτό της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών start-ups. Όπως επισημαίνει, «η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις start-ups. Στην Ευρώπη σχηματίζονται περισσότερες νεοφυείς εταιρείες σε σχέση με τις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη το πρόβλημα αποτελεί η ανάπτυξη αυτών των εταιρειών και η ελλειπής χρηματοδότηση στην τεχνολογία».

Η συγκυρία μοιάζει ιδανική για το ευρωπαϊκό start-up οικοσύστημα, από τη στιγμή που οι φωνές μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων και πολιτικών πληθαίνουν, ζητώντας οι ψηφιακές υπηρεσίες στην Ευρώπη να παρέχονται από εταιρείες της ευρωπαϊκής ηπείρου.  

Ωστόσο αρκετοί από τους επιχειρηματίες ή τους ερευνητές είναι σκεπτικοί, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν οι Βρυξέλλες γνωρίζουν πως να εντοπίσουν, να στηρίξουν και να επενδύσουν σε μια start-up. 

Τον ίδιο προβληματισμό έχει και ο ίδιος και όπως αποκαλύπτει το ζήτημα για το οποίο είχα κι εγώ ανησυχίες… μην αφήσουμε τους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες να αποφασίζουν σε ποιους να επενδύουμε και σε ποιους όχι».

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις αγκυλώσεις ο Χάουσερ εισήγαγε έναν κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο το EIC, μπορεί να επενδύσει μόνο σε έναν γύρο χρηματοδότησης σε μια start-up, όταν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων της προέρχονται από ιδιώτες επενδυτές. 

«Η κοινότητα venture capital είναι απαραίτητη, διότι δεν μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε επένδυση, αν η πλειοψηφία των κεφαλαίων δεν προέρχεται από τις αγορές», για να καταλήξει: «Θα γίνουμε με διαφορά το μεγαλύτερο επενδυτικό fund στην προηγμένη τεχνολογία στην Ευρώπη».   

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News