Start Ups Τετάρτη 3/02/2021, 08:59
START UPS

Η Ελληνίδα που βοήθησε το Σικάγο να γίνει hub τεχνολογίας

Η Ελληνίδα που βοήθησε το Σικάγο να γίνει hub τεχνολογίας

Η Μαρία Κάτρις μεγάλωσε μέσα σε μία οικογένεια στο αίμα της οποίας έρρεε η επιχειρηματικότητα. Το στοιχείο αυτό, αλλά και η αγάπη της για την πόλη στην οποία ζει, το Σικάγο, λειτούργησαν ως εφαλτήριο για να δημιουργήσει την Built In, μία startup η οποία έχει αντλήσει 22 εκατ. δολάρια σε γύρο χρηματοδότησης Series C και έχει πάνω από 2.000.000 χρήστες. 

Στο Outliers, το podcast της Endeavor με media partner το MoneyReview, αφηγείται πώς άρχισαν όλα, αλλά και ποια είναι τα σχέδιά της για το μέλλον. 

Η Ελλάδα είναι μεγάλο κομμάτι στη ζωή της Μαρίας, αφού ο πατέρας της είναι από ένα χωριό έξω από την Καλαμάτα και η μητέρα της από την Αρχαία Ολυμπία. Μεγάλωσε, όμως και έφτιαξε τη δική της οικογένεια στο Σικάγο, το οποίο και βοήθησε να εξελιχθεί σε τεχνολογικό hub. Όταν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο  η Μαρία εργάστηκε 4 χρόνια στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών και μετά άνοιξε τη δική της επιχείρηση. Για κάποιο διάστημα αποφάσισε να αφοσιωθεί στα παιδιά της, αλλά γρήγορα συνειδοτοποίησε ότι δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι. Τότε ήταν που ήρθε και η ιδέα για την Built In. 

H Built In ιδρύθηκε το 2011 από αγάπη για το Σικάγο, τους ανθρώπους του και την τεχνολογία. 

«Την περίοδο 2009-2010 υπήρχε πολλή συζήτηση στο Σικάγο ότι δεν μπορούμε να ιδρύσουμε τεχνολογική εταιρεία, γιατί δεν υπάρχουν τα ταλέντα και δεν υπάρχει η χρηματοδότηση. Εγώ ένιωθα διαφορετικά» τονίζει.

Η Built In ήταν αρχικά ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μία πλατφόρμα blogging, που έδινε την ευκαιρία σε τοπικές startups να γνωρίσουν την αίσθησης της κοινότητας και πρόσφερε ένα βήμα να αφηγηθούν την ιστορία τους. 

Κάποια στιγμή η Μαρία αντιλήφθηκε ότι μέσω της συμμετοχής στην κοινότητα της Built In οι startups πετύχαιναν να προσελκύσουν νέα ταλέντα. Έτσι αποφασίστηκε ότι η εταιρεία θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή και την ενέργειά της στο να οικοδομήσει ένα νέο μοντέλο προσέλκυσης και πρόσληψης προσωπικού για τεχνολογικές εταιρείες. 

Από τα τέλη του 2012 επεκτάθηκε στο Κολοράντο και τα επόμενα χρόνια σταδιακά σε Λος Άτζελες, Νέα Υόρκη, Βοστόνη.

Σήμερα το περιεχόμενο και οι εκδηλώσεις της Built In δίνουν σε επαγγελματίες της τεχνολογίας πολύτιμες πληροφορίες για τις εταιρείες προσλήψεων. Προσφέρει τις υπηρεσίες της σε επτά τεχνολογικές κοινότητες των ΗΠΑ, με σχέδια για περαιτέρω επέκταση στον ορίζοντα. 

Στον γύρο χρηματοδότησης από τον οποίο άντλησε 22 εκατ. δολ. πρωταγωνίστησε η Upadta Partners, ενώ συμμετείχαν και προϋπάρχοντες επενδυτές μεταξύ των οποίων η MATH Venture Partners.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News