Start Ups Πέμπτη 30/03/2023, 13:04
ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΜΠΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

Στην EdgeQ επενδύει το Ταμείο «Φαιστός»

Στην EdgeQ επενδύει το Ταμείο «Φαιστός»

Στην αμερικανική EdgeQ, η οποία αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις για τη δημιουργία σχεδιασμού μικροτσίπ 5G, επενδύει το Ταμείο Φαιστός μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που συμμετείχαν σε γύρο series B.

Στο πλαίσιο της επένδυσης του Φαιστός, η EdgeQ προχώρησε ήδη στην ίδρυση της «EdgeQ Greece». H εταιρεία σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη των σχετικών προϊόντων, προωθώντας τη μεταφορά τεχνογνωσίας αιχμής στη χώρα μας και τη συνεργασία με το Δίκτυο Συνεργασιών που έχει αναπτύξει η 5G Ventures.

Ειδικότερα, η EdgeQ με έδρα στην Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια σχεδιάζει εξειδικευμένα ολοκληρωμένα κυκλώματα για πολυεθνικές στις ΗΠΑ. Η εταιρεία έχει υλοποιήσει ολοκληρωμένο σύστημα (System–on–a–chip – SoC) τεχνολογίας O-RAN, πλήρως προγραμματιζόμενου μέσω λογισμικού, το οποίο αντικαθιστά εξ ολοκλήρου τον συμβατικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σήμερα για να υποστηρίζει τη λειτουργία ενός 5G σταθμού βάσης. Το SoC της EdgeQ είναι επίσης συμβατό και με προηγούμενης γενιάς τεχνολογίες κινητών επικοινωνιών. Παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών δικτύου που προσφέρουν οι σημερινές υλοποιήσεις στους σταθμούς βάσης, αλλά και επιπλέον δυνατότητες Edge computing, με διάθεση πρόσθετης υπολογιστικής ισχύος, καθώς και υποστήριξη για την εκτέλεση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Σύμφωνα μάλιστα με τη σχετική ανακοίνωση της 5G Ventures, η EdgeQ μειώνει δραστικά το κόστος της αρχικής επένδυσης (capex) για την ανάπτυξη ενός 5G δικτύου. Επιπλέον και δεδομένου της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με τη συμβατική υποδομή που χρησιμοποιείται σήμερα για τη λειτουργία των σταθμών βάσης, επιτυγχάνεται μείωση του λειτουργικού κόστους του δικτύου κατά 50%, όπως υποστηρίζει.

Εκτός των δημόσιων δικτύων κινητής τηλεφωνίας, τo SoC της EdgeQ χρησιμοποιείται επίσης για την ταχεία εγκατάσταση private 5G δικτύων με μειωμένο κόστος ανάπτυξης και χρήσης σε σχέση με τις συμβατικές υλοποιήσεις. Επίσης, η λύση της EdgeQ έχει ευρύ πεδίο εφαρμογών τόσο στις δορυφορικές επικοινωνίες όσο και στον τομέα της άμυνας.

Σε συνεργασία με την Vodafone, με την οποία διατηρεί πολύμηνη συνεργασία, η EdgeQ παρουσίασε στο Mobile World Congress 2023 (MWC) μία πρότυπη εγκατάσταση δικτύου που παρείχε throughput 5 Gbps με την κατανάλωση ενέργειας να περιορίζεται κάτω των 50 W.

Σημειώνεται πως η λύση της EdgeQ έλαβε δύο σημαντικές διακρίσεις στο MWC, καθώς ανακηρύχθηκε κορυφαία τεχνολογία κινητών δικτύων από τους διευθυντές τεχνολογίας που συμμετείχαν στη σχετική ψηφοφορία και καλύτερη ψηφιακή τεχνολογική πρόταση στην κατηγορία των εταιρειών με ετήσια έσοδα έως 10 εκατ. δολάρια .

Επιπλέον, η EdgeQ επελέγη το περασμένο φθινόπωρο από την εταιρεία Mavenir για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης λύσης που διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση τηλεπικοινωνιακών υποδομών από 4G σε 5G.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δίκτυο 5G αποκτά το logistics center Θριασίου – Μνημόνιο με το Ταμείο Φαιστός

SafeSize: Άντλησε 14 εκατ. ευρώ από το Φαιστός και ιδιώτες επενδυτές

Ψηφιακός μετασχηματισμός: «Απαραίτητο το 5G όσο το νερό και το ρεύμα»

Ελληνική σφραγίδα στα πειράματα του 6G

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News