Start Ups Σάββατο 4/03/2023, 20:02
START UPS

Καταρρέουν και με στοιχεία οι μύθοι: Οι startups δεν είναι μόνο για νέους

Καταρρέουν και με στοιχεία οι μύθοι: Οι startups δεν είναι μόνο για νέους

Η ευρέως δημοφιλής πεποίθηση ότι η επιτυχία στη Silicon Valley συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με founders που βρίσκονται σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία είναι κυρίως μύθος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Harvard Business Review (HBR) που ανατρέπει τα δεδομένα.

Παρόλο που οι ιστορίες εμβληματικών ιδρυτών εταιρειών όπως ο Bill Gates, ο Paul Allen, ο Jeff Bezos και ο Steve Jobs έχουν δημιουργήσει επί χρόνια την εντύπωση ότι οι πολύ νέοι σε ηλικία επιχειρηματίες έχουν πλεονέκτημα όσον αφορά την επιτυχία, η πρόσφατη μελέτη του HBR διαπίστωσε ότι είναι πιο ασφαλές να στοιχηματίζει κάποιος σε founders που βρίσκονται σε μέση ηλικία.

Έτσι, ο μέσος όρος ηλικίας των επιχειρηματιών τη στιγμή της ίδρυσης της εταιρείας τους είναι τα 42 έτη, σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποίησε το HBR σε δεδομένα που προέρχονται από το US Data Bureau. Η μελέτη περιόρισε – χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους παράγοντες – τα διαθέσιμα δεδομένα, πραγματοποιώντας επιπλέον ανάλυση σε startups οι οποίες ακολουθούν τα προφίλ εταιρειών υψηλής τεχνολογίας όπως η Apple, η Amazon και η Microsoft, διαπιστώνοντας ότι ο μέσος ιδρυτής αυτών ήταν ακόμη μεγαλύτερος (45 ετών).

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι η εργασιακή εμπειρία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία και όσοι έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια εργασιακής εμπειρίας είχαν 85% περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν μία επιτυχημένη startup. Το HBR εξέτασε και τις ιστορίες των Gates, Allen, Bezos και Jobs, σημειώνοντας ότι η ακμάζουσα επιτυχία τους ήρθε αργότερα στη ζωή και όχι όταν ίδρυσαν τις εταιρείες τους.

H ηλικία των ιδρυτών στην Ελλάδα

Σε συμπόρευση με την παραπάνω έρευνα, φαίνεται ότι και στην Ελλάδα η πλειονότητα των ιδρυτών startups βρίσκεται σε μεγαλύτερη ηλικία απ’ ό,τι ενδεχομένως πιστεύαμε. Σύμφωνα με στοιχεία από σχετική μελέτη του Found.ation με τη συνεργασία του EIT Digital που δημοσιεύεται στο Startups in Greece 2022-2023 report, το μεγαλύτερο ποσοστό των founders στη χώρα μας συγκεντρώνει η ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών με 44%, ενώ το 34% βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι άνω των 45 ετών και μόνο ένα μικρό ποσοστό (4%) κάτω των 24 ετών.

Όσον αφορά το επίπεδο σπουδών, το 64% από αυτούς κατέχει μεταπτυχιακό ενώ μόνο το 18% έχει απλώς ένα προπτυχιακό δίπλωμα. Τα κύρια πεδία σπουδών των Ελλήνων founders αφορούν τις εφαρμοσμένες και θετικές επιστήμες (78%) ενώ το υπόλοιπο ποσοστό έχει σπουδάσει βιοεπιστήμες ή ανθρωπιστικές επιστήμες. Tο 44% των founders εταιρειών έχει θητεία σε τουλάχιστον μία ακόμη startup πριν το τωρινό εγχείρημά τους, ενώ το 64% εργαζόταν σε κάποια μεγάλη επιχείρηση πριν και μόνο το 18% εργαζόταν προηγουμένως στον κλάδο των startups.

Το Found.ation γράφει για το moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποιο είναι το προφίλ των Ελλήνων angel investors

Ο χάρτης του ελληνικού startup οικοσυστήματος: Οι πόλεις, οι κλάδοι και η ανάπτυξη

Ο ρόλος του crowdfunding στη χρηματοδότηση των ελληνικών startups

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News