Κοινωνία Παρασκευή 30/12/2022, 09:52
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επελαύνουν αναπνευστικές ιώσεις και COVID-19

Επελαύνουν αναπνευστικές ιώσεις και COVID-19

Σφοδρότερη της τελευταίας προπανδημικής χρονιάς φαίνεται πως θα είναι η επιδρομή των εποχικών αναπνευστικών ιώσεων στη χώρα μας κατά την τρέχουσα περίοδο. Οι επισκέψεις σε γιατρό παιδιών και ηλικιωμένων με συμπτώματα γρίπης την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν τις αντίστοιχες επισκέψεις που είχαν γίνει την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας), στην κορύφωση των αναπνευστικών ιώσεων. Η COVID-19 παραμένει επικίνδυνη ειδικά για ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Την περασμένη εβδομάδα δηλώθηκαν 137 θάνατοι ασθενών με COVID-19 με διάμεση ηλικία τα 85 έτη, ενώ η γρίπη κόστισε τη ζωή σε δύο ασθενείς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις (14%, έναντι 11,5% την εβδομάδα 12-18 Δεκεμβρίου). Η αύξηση αφορούσε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η θετικότητα της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV παρουσίασε περαιτέρω αύξηση στα δείγματα από τις μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα. Από δείγματα ασθενών με συμπτώματα γρίπης που ελήφθησαν από τις ΚΟΜΥ, το 16% αφορούσε όντως γρίπη, τo 13% RSV και το 24% ήταν COVID-19. Την εβδομάδα 12-18 Δεκεμβρίου τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 14%, 9% και 26%.

Οσον αφορά την COVID-19, την περασμένη εβδομάδα έγιναν 1.250 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία (μειωμένες κατά 7% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν) και 109 διασωληνώσεις ασθενών λόγω της νόσου, με διάμεση ηλικία τα 76 έτη. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του SARS-CoV-2 σε τρεις από τις επτά περιοχές που ελέγχθηκαν και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ιωάννινα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News