Κοινωνία Τρίτη 29/11/2022, 14:46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καιρός – Έκτακτο δελτιο ΕΜΥ: Έρχεται η κακοκαιρία «Άριελ»

Καιρός – Έκτακτο δελτιο ΕΜΥ: Έρχεται η κακοκαιρία «Άριελ»

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, καθώς προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία «Άριελ».

Το συγκεκριμένο σύστημα κακοκαιρίας, που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία, κινείται ανατολικά βορειοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού.

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, οι μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, η μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και οι θυελλώδεις νοτιάδες 7 με 8 μποφόρ.

Η κακοκαιρία θα διαρκέσει από σήμερα τη νύχτα (Τρίτη 29-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, όπως επίσης και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας.

 

Πιο αναλυτικά:

  • Από τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης (29-11-2022) και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022), θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.
  • Για την Τετάρτη και την Πέμπτη προβλέπονται τα εξής: 
    • Από το πρωί της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022), θα επηρεαστούν το βόρειο Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η Ήπειρος, η Κρήτη (κυρίως η δυτική και η νότια), και βαθμιαία η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.
    • Από το μεσημέρι της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστούν η ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) μέχρι το βράδυ θα επηρεαστεί και η Θράκη.
  • Από το απόγευμα της Πέμπτης (01-11-2022), τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές, αλλά θα
    συνεχίσουν να επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Βροχοπτώσεις σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Εύβοια σήμερα

Σε συμφωνία με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σημαντικές βροχοπτώσεις εκδηλώνονται έως το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στην Εύβοια.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 09:00 το πρωί.

Καιρός – Έκτακτο δελτιο ΕΜΥ: Έρχεται η κακοκαιρία «Άριελ»-1 

H πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τετάρτη

Αρχικά στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα και πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρα, κυρίως στα νησιά του Ιονίου και τα ανατολικά ηπειρωτικά. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται στα δυτικά από αργά το απόγευμα.

Παράλληλα, χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο έως το απόγευμα 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά. Θα φτάσει στα δυτικά τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου, στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 18 με 20 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 17 βαθμούς.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News