Κοινωνία Τετάρτη 30/12/2020, 18:02
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόστιμα 500 χιλιάδων ευρώ για μη τήρηση των μέτρων σε ένα 24ωρο

Πρόστιμα 500 χιλιάδων ευρώ για μη τήρηση των μέτρων σε ένα 24ωρο

Συνολικά 74.987 ελέγχους πραγματοποίησαν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δ.Α. Αθηνών) το τελευταίο 24ωρο και κατεγράφησαν 1.621 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 499.400 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε τρεις επιχειρήσεις (για 15 ημέρες).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (64.606).

Οι κυριότερες παραβάσεις ήταν η μη χρήση μάσκας, η μη νόμιμη μετακίνηση και η μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου. 

Ειδικότερα, η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε επτά συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Επίσης, προχώρησε σε τρεις συλλήψεις και επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ σε έναν προσωρινά υπεύθυνο οίκου ανοχής για παράβαση που αφορούσε τη μη τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού. Συνελήφθησαν, επίσης, ο προσωρινά υπεύθυνος και δύο τσιλιαδόροι σε ψυχαγωγικό σύλλογο διενέργειας χαρτοπαιξίας, για παραβίαση των μέτρων για τη πρόληψη ασθενειών και της νομοθεσίας περί παιγνίων και δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Στους τρεις συλληφθέντες και στον νόμιμο εκπρόσωπο βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 14.000 ευρώ, για παράνομη λειτουργία του ψυχαγωγικού συλλόγου κατά παράβαση των νόμων για την προστασία της δημόσιας υγείας και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας 15 ημερών. Εντός του χώρου βρέθηκαν 26 άτομα, για τους οποίους δεν διαπιστώθηκε συμμετοχή σε παίγνια και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 7.800 ευρώ και συγκεκριμένα από 300 ευρώ πρόστιμο στον καθένα για άσκοπη μετακίνηση. Όλες οι περιπτώσεις αφορούσαν στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε, επίσης,  σε σύλληψη προσωρινά υπεύθυνης καφέ – παντοπωλείου και της επιβλήθηκε 3.000 ευρώ πρόστιμο για παροχή υπηρεσιών σε πελάτες, ενώ επιβλήθηκαν, επίσης, πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200 ευρώ στους πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 3.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε καφέ-μπαρ για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη καφέ- παντοπωλείου ενώ επιβλήθηκε και πρόστιμο 5.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολής λειτουργίας στην επιχείρηση για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών. Επίσης, προχώρησε στην σύλληψη και στην επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ στην υπεύθυνη καφετέριας. Όλες οι περιπτώσεις αφορούσαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το Τετραψήφιο 1520 δέχτηκε συνολικά 2.292 κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Οι αρμόδιοι φορείς εντατικοποιούν τους ελέγχους τους, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά τους στις περιοχές που καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και σε εστίες υψηλής διακινδύνευσης βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Στο σχεδιασμό των ελέγχων προτεραιοποιείται, η επιτήρηση της ορθής εφαρμογής των κανόνων λειτουργίας του «click away», καθώς και ο έλεγχος των μετακινήσεων των πολιτών στο πλαίσιο όσων ισχύουν κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News