Κοινωνία Παρασκευή 25/11/2022, 13:42
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κιβωτός του Κόσμου»: Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στη δομή στην Καλαμάτα

«Κιβωτός του Κόσμου»: Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στη δομή στην Καλαμάτα

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στη δομή που διατηρεί η «Κιβωτός του Κόσμου» στην Καλαμάτα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δομή έφθασαν στελέχη της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας περίπου στις 10.00 το πρωί προκειμένου να πραγματοποιήσουν έρευνα. 

Να σημειωθεί πως σχετική έρευνα έγινε και χθες Πέμπτη στη δομή της ΜΚΟ στη Χίο, κατόπιν εντολής της οικονομικής αστυνομίας.

Όπως έγραψε και νωρίτερα η «Κ», εδώ και μερικά 24ωρα τα οικονομικά στοιχεία της ΜΚΟ αποτελούν αντικείμενο έρευνας. Η διαδικασία ξεκίνησε με αφορμή τον καταιγισμό αποκαλύψεων για κακοποιήσεις ανηλίκων στις δομές της οργάνωσης και έχει στόχο να ελεγχθούν καταγγελίες και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έμπαιναν στα ταμεία της οργάνωσης κυρίως υπό μορφήν δωρεάς.

Η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας πρόκειται να επεκταθεί σε βάθος πενταετίας και σε αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ εισέπραξαν τουλάχιστον 30 εκατομμύρια από δωρεές ιδιωτών και από τα δημόσια ταμεία ένα σημαντικά μικρότερο ποσό, που δεν ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ. Στόχος των δύο παράλληλων ερευνών είναι να διαπιστωθεί εάν αυτά τα χρήματα δαπανήθηκαν για τη λειτουργία της «Κιβωτού» και προς όφελος των ανήλικων παιδιών που φιλοξενήθηκαν και συνεχίζουν να φιλοξενούνται στις δομές της, ή εάν κατέληξαν σε ατομικούς λογαριασμούς των διαχειριστών-υπευθύνων της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Την Τρίτη, κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποίησε έρευνα σε κτίριο που διατηρεί η «Κιβωτός» στον Κολωνό και στο οποίο βρίσκεται το λογιστήριο της οργάνωσης. Κατασχέθηκαν φορολογικά και τραπεζικά στοιχεία, ενώ χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική έφοδος και στη δομή της Χίου από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας του νησιού. Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έπειτα από πληροφορίες που ήθελαν μέλη της διοίκησης να προσπαθούν να εξαφανίσουν έγγραφα σχετικά με την οικονομική διαχείριση.

Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η αρχική πληροφορία περί προσπάθειας να καταστραφούν τεκμήρια δεν επιβεβαιώθηκε. Τα έγγραφα που κατασχέθηκαν, πάντως, θα σταλούν στην Αθήνα προκειμένου να συσχετιστούν με την εν εξελίξει έρευνα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News