Κοινωνία Τετάρτη 2/11/2022, 20:35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα απάτη με μηνύματα που χρησιμοποιούν στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Νέα απάτη με μηνύματα που χρησιμοποιούν στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Την προσοχή των πολιτών εφιστά, για πολλοστή φορά η Ελληνική Αστυνομία, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με τη χρήση των στοιχείων αξιωματούχων τόσο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και αρχών της Κύπρου και της ΕΕ.

Πλέον οι δράστες χρησιμοποιούν τα στοιχεία του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γεωργίου Κώτσηρα, του γενικού γραμματέα Δημοσίας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκη, του αρχηγού της Αστυνομίας Κύπρου, Στυλιανού Παπαθεοδώρου και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Europol, Jérôme Bonet. Παράλληλα, στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούν τα λογότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Αστυνομίας Κύπρου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και δικαστικών Αρχών και Αρχών επιβολής του νόμου.

Πιο αναλυτικά, οι δράστες προσποιούμενοι τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, διακινούν επιστολή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και προσπαθούν να εξαπατήσουν χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛ.ΑΣ το συγκεκριμένο μήνυμα είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος. Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/ Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, παρατίθεται εικόνα από το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( email ), καθώς και από την απατηλή επιστολή:

 

Νέα απάτη με μηνύματα που χρησιμοποιούν στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων-1

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News