Κοινωνία Πέμπτη 27/10/2022, 18:25
EUROSTAT

Εκπαίδευση: Το πανευρωπαϊκό top 3 στο οποίο κυριαρχεί η Ελλάδα

Εκπαίδευση: Το πανευρωπαϊκό top 3 στο οποίο κυριαρχεί η Ελλάδα

Τρεις ελληνικές περιοχές συμπληρώνουν την κορυφαία τριάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά το ποσοστό συμμετοχής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ανάμεσα σε 240 περιοχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις 21 είχαν τουλάχιστον 95% ποσοστό συμμετοχής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο δείκτης αυτός αναφέρεται σε άτομα που πλέον είναι από 20 έως 24 ετών και έχουν αποφοιτήσει τουλάχιστον από σχολείο δευτεροβάθμιας.

Σε αυτές τις 21 περιοχές, καταγράφηκαν σταθερά υψηλά ποσοστά στην Ιρλανδία (και οι τρεις περιοχές στις οποίες χωρίζεται η χώρα σύμφωνα με τη διαβάθμιση της Eurostat), την Ελλάδα (οκτώ από τις συνολικά 13 περιοχές) και την Κροατία (και οι τέσσερις περιοχές). Καλές ήταν και οι επιδόσεις των περιοχών κοντά στις πρωτεύουσες σε Τσεχία και Λιθουανία, καθώς και ορισμένες σε Γαλλία, Πολωνία, Σλοβενία και Σλοβακία.

Οι επιδόσεις στην Ελλάδα

Την πρωτιά πανευρωπαϊκά με ποσοστό 99,8% των ατόμων που έχουν συμπληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση απέκτησε η Ήπειρος, ενώ τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Θεσσαλία με ποσοστό 99,5% και το Νότιο Αιγαίο με 98,3%.

Ωστόσο, και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας σημειώνονται καλές επιδόσεις:

  • Στερεά Ελλάδα: 84%
  • Νησιά Ιονίου: 90,9%
  • Δυτική Ελλάδα: 91,1%
  • Δυτική Μακεδονία: 92,9%
  • Ανατολική Μακεδονία: 93,6%
  • Κρήτη: 95,5%
  • Βόρειο Αιγαίο: 95,6%
  • Κεντρική Μακεδονία: 96,7%
  • Πελοπόννησος: 97%
  • Αττική: 97%

Στις χαμηλότερες θέσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ανάμεσα στις 240 περιοχές στις οποίες χωρίζεται η Ε.Ε., οι 23 καταγράφουν πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην δευτεροβάθμια, με λιγότερους από τρεις στους τέσσερις να ολοκληρώνουν τις τάξεις. Αυτές οι περιοχές εντοπίζονται ιδίως στη Βορειοδυτική Γερμανία, τη Νότιο Δανία και τη Νότιο Ισπανία. Επίσης, καταγράφονται εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά σε συγκεκριμένες περιοχές της Βουλγαρίας (στην Yugoiztochen) , της Ουγγαρίας (στην Észak-Magyarország), της Ιταλίας (στην Σικελία), ενώ τις χαμηλότερες επιδόσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με 64,2% κατέγραψαν οι Αζόρες στην Πορτογαλία και η Γαλλική Γουιάνα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο: Η θέση των ελληνικών ιδρυμάτων

Χάνουν την αίγλη τους οι σπουδές στο εξωτερικό – Ποιες χώρες προτιμούν οι Έλληνες

Αλλάζει το τοπίο της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News