Κοινωνία Σάββατο 8/10/2022, 07:43
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα παρέμβαση Ντογιάκου για τη Siemens

Νέα παρέμβαση Ντογιάκου για τη Siemens

Σε νέα μέτρα για να ελεγχθεί πώς απαλλάχθηκαν όσοι δικάστηκαν για το σκάνδαλο των «μαύρων» ταμείων της Siemens προχώρησε ο Ισίδωρος Ντογιάκος. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αντέδρασε άμεσα διατάσσοντας έρευνα μετά την έκδοση της απόφασης που προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις. Ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εξετάσει την απόφαση απαλλαγής για τη Siemens προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να ασκηθεί αναίρεση, που ενδεχομένως να οδηγήσει στην επανεξέταση της υπόθεσης. O κ. Ντογιάκος έχει ζητήσει ήδη την απόφαση, όταν καθαρογραφεί, και έχει επιφυλαχθεί για την επόμενη κίνησή του.

Αλλωστε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός παρενέβη αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης για το σκάνδαλο που οδήγησε σε απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, διατάσσοντας έρευνα για το ποιοι ευθύνονται και πώς κατέληξε σημαντικό κομμάτι της υπόθεσης να οδηγηθεί στην παραγραφή, ενώ με την έγγραφη παραγγελία του προς τον αρμόδιο εισαγγελέα ζητάει πέραν της αναζήτησης τυχόν ποινικών ευθυνών για τη διαχείριση της πολύχρονης πορείας της υπόθεσης, και έρευνα για ακόμα ένα σημαντικό σκέλος. Εκείνο που αφορά τους νόμους οι οποίοι ψηφίστηκαν, ειδικά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα το 2019 που μετέβαλαν το ποινικό περιβάλλον και ενδεχομένως επηρέασαν αδικήματα που αντιμετώπιζαν οι κατηγορούμενοι, συμβάλλοντας καθοριστικά στην παραγραφή τους.

«Πέραν τούτων, αναφέρει στην παραγγελία του ο κ. Ντογιάκος, να ελέγξετε αν και σε ποιο βαθμό συνετέλεσαν στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων της εν λόγω υπόθεσης και οι επελθούσες κατά καιρούς νομοθετικές μεταβολές στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα με τους νόμους 4619 του 2019, 4637 του ίδιου έτους και 4855 του 2021».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δώσει εντολή για διευρυμένη έρευνα σχετικά με το πώς απαλλάχθηκαν οι κατηγορούμενοι στο σκάνδαλο της Siemens, στέλνοντας άμεσα παραγγελία σε εισαγγελέα όπου αναφέρει: «Να διερευνήσετε αν συντρέχει ή όχι περίπτωση πράξεων ή παραλείψεων, αξιοποίνου χαρακτήρα, προσώπων που με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και συνετέλεσαν ουσιωδώς στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News