Κοινωνία Τρίτη 29/12/2020, 08:30
ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Έφθασε στην Αθήνα η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων Covid-19

Έφθασε στην Αθήνα η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων Covid-19

Με ειδική πτήση, που προσγειώθηκε σήμερα το πρωί (8.30 π.μ.) στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφθασαν οι 83.850 δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19, των Pfizer/BioNTech. Η συγκεκριμένη παρτίδα έρχεται να προστεθεί στις 9.750 πρώτες δόσεις που παρέλαβε η χώρα στις 26 Δεκεμβρίου. Τα εμβόλια παρέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Συνεχίζουμε βάσει του επιχειρησιακού μας σχεδίου», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς κατά την παραλαβή των εμβολίων, που έφθασαν με ειδικό αεροσκάφος της DHL.

Στη συνέχεια η πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου και έως 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης.

Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer-BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, θα μας παραδοθούν, έως το τέλος Ιανουαρίου, 419.250 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου, όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, η Ελλάδα θα έχει παραλάβει μόνο από Pfizer-BioNTech 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί αν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100.000.000 δόσεις.

Στις δόσεις αυτές, θα προστεθούν οι παραδόσεις της Moderna , που αναμένεται έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων(ΕΜΑ) στις 6 Ιανουάριου και αφορούν 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Παράλληλα, αναμένονται και οι παραδόσεις της εταιρείας AstraZeneca, αφού λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, οι οποίες υπολογίζονται στις 500.000 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου, 800.000 το Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. το Μάρτιο και 2,2, εκατ. τον Απρίλιο. Επίσης σε αυτές, μετά τις εγκρίσεις, θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τρεις ακόμα εταιρείες.

Εκτιμάται, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οι τρόποι για να κλείσει ο πολίτης ραντεβού για το εμβόλιο

Η πλατφόρμα για να κλείσει ο πολίτης ραντεβού θα ανοίξει μία βδομάδα νωρίτερα από τις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία έναρξης του εμβολιασμού στον ευρύτερο πληθυσμό.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε τους τρόπους για να κλείσει κάποιος ραντεβού. Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα το μήνυμα (εάν ανήκει στις ομάδες προτεραιοποίσης) για το ραντεβού του. Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της πλατφόρμας embolio.gov.gr που με το ΑΜΚΑ θα μπορεί ο πολίτης όταν ανοίξουν τα ραντεβού να δει εάν ανήκει στις ομάδες που εμβολιάζονται και αν ναι τότε θα μπορεί να κλείνει ραντεβού. Επίσης ραντεβού θα μπορούν να κλείσουν στα φαρμακεία και στα ΚΕΠ.

«Η διαδικασία θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει την προτεραιοποίηση, να εμβολιαστεί από το παράθυρο», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «έχουν αναπτυχτεί δικλείδες ασφαλείας και έχει ενεργοποιηθεί και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τον παραπάνω έλεγχο της διαδικασίας».

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οι πολίτες που θα εμβολιάζονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για δική τους αποκλειστικά χρήση, και θα περιέχει τις βασικές πληροφορίες , πότε έγινε ο εμβολιασμός και το είδος του εμβολίου.

moneyreview.gr μεπληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News