Κοινωνία Δευτέρα 28/12/2020, 18:54
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Πόσες δόσεις θα λάβει η Ελλάδα το επόμενο τρίμηνο

Φωτ: INTIME

Μια μη σοβαρή αλλεργική αντίδραση, που αντιμετωπίστηκε αμέσως, προέκυψε στους 471 πρώτους εμβολιασμούς στην Ελλάδα, έως το μεσημέρι της Δευτέρας, όπως αποκάλυψε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό.

Το πλάνο των παραδόσεων

Ανέφερε ότι αύριο Τρίτη η χώρα παραλαμβάνει 83.850 δόσεις από την Pfizer και ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν οι επόμενες παραδόσεις.

Υπογράμμισε ότι έως τα τέλη Ιανουαρίου θα παραλάβουμε 419.250 δόσεις, τον Φεβρουάριο θα παραλάβουμε 334.500 δόσεις και έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.255.800 εκατ. δόσεις.

Πρόσθεσε ότι μόλις δοθεί η έγκριση αναμένουμε παραδόσεις από την Moderna (240.000 δόσεις το πρώτο τρίμηνο) και την Astrazeneca (500.000 ως το τέλος Ιανουαρίου, 800.000 έως το Φεβρουάριου, 1,5 εκ. δόσεις τον Μάρτιο και 2,3 εκ. έως τον Απρίλιο).

Ο ίδιος είπε ότι θα λάβουμε αριθμό δόσεων και από τις εταιρείες Sanofi, Johnson & Johnson και Curevac.

Τόνισε δε ότι αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 85.000 άτομα ως τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι νωρίτερα σήμερα έκανε το εμβόλιο, λέγοντας ότι «αισθάνομαι υπέροχα, νιώθω ότι έκανα ένα βήμα για να δω τους γονείς μου, που έχω να τους δω από τον περασμένο Σεπτέμβριο».

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι δέχονται τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου.

Τόνισε ότι ο εμβολιασμός συνεχίζεται σε πέντε μεγάλα νοσοκομεία Αθηνάς, ενώ από αύριο αρχίζει και σε τέσσερα της περιφέρειας.

Θα εμβολιαστούν υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Στο ΠΓΝ Ιωαννίνων θα εμβολιαστεί ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο ΠΓΝ Πατρών η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος και στο ΠΓΝ Λάρισας ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος.

poses-doseis-tha-lavei-i-ellada-to-epomeno-trimino0

Τα τρία κριτήρια προτεραιοποίησης

«Μέρα γιορτής», χαρακτήρισε την χθεσινή έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών. Η ίδια, η οποία εμβολιάστηκε χθες, δήλωσε ότι ένιωσε συγκίνηση, χαρά και ηθική ικανοποίηση.

Ξεκαθάρισε ότι οι ποσότητες των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας θα αυξάνονται σταδιακά και ότι η ιεράρχηση όσων θα εμβολιαστούν βασίζεται σε διεθνείς οδηγίες με όρους «διαφάνειας».

Έδωσε τα κριτήρια προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό, λέγοντας ότι προηγούνται οι ομάδες με αυξημένο κίνδυνο νόσησης (ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες), οι ομάδες με αυξημένο κίνδυνο λόγω έκθεσης στον ιό (γιατροί, νοσηλευτές) και οι ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης, καθώς και οι χρονίως πάσχοντες.

Η ίδια τόνισε ότι ψηλά στη σειρά προτεραιότητας μπήκαν «οι λίγοι, αλλά απαραίτητοι για την λειτουργία του κράτους», για τους οποίους -όπως είπε- είναι αριθμός «μικρότερος από 50».

Τόνισε δε ότι δεν περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, δεν υπάρχουν μελέτες για παιδιά κάτω των 18, η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες είναι σπάνια.

Σχετικά με τις αλλεργίες, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «οι αλλεργίες για τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες». Επίσης, σχετικά με τις συνήθεις αλλεργίες, όπως σε τρόφιμα, διευκρίνισε ότι «αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα «υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης» ήπιας έως και πιο σοβαρής, είπε. Μόνο «αναφυλακτικές αντιδράσεις, πιο σοβαρές που οδηγούν ένα άτομα στο νοσοκομείο» μπορεί να χρειάζονται πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου.

Κατέληξε λέγοντας ότι το εμβόλιο θα αποτελέσει «ασπίδα μας κατά του ιού και το κύριο όπλο μας κατά της πανδημίας».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News