Κοινωνία Τρίτη 20/09/2022, 18:57
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταδίκη ΕΔΥΤΕ για παραχώρηση προσωπικών δεδομένων σε 3 πρώην μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ

Καταδίκη ΕΔΥΤΕ για παραχώρηση προσωπικών δεδομένων σε 3 πρώην μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ

Την καταδίκη της ΕΔΥΤΕ για την παραχώρηση προσωπικών στοιχείων μελών του ΕΔΟΕΑΠ σε τρεις υποψηφίους στις εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2021 αποφάσισε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΥΤΕ ΑΕ, που διενήργησε τις ηλεκτρονικές εκλογές, παραχώρησε στους τρεις υποψηφίους, Ν. Καρούτζο, Κ. Ντελέζο, Α. Σταθάτου τους ΑΦΜ, τα e-mails και άλλα στοιχεία των 4.515 ασφαλισμένων, που ψήφισαν ηλεκτρονικά. Μάλιστα η παραχώρηση αυτών των προσωπικών δεδομένων με κυριότερο τον ΑΦΜ, έγινε παρότι υπήρχε σαφής εισαγγελική εντολή που τον εξαιρούσε, μαζί με άλλα στοιχεία ΔΟΥ.

Κατά συνέπεια, οι τρεις υποψήφιοι και τα επιτελεία τους έχουν στα χέρια τους τους ΑΦΜ 4.515 ασφαλισμένων με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τους ασφαλισμένους.

Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ έχει ήδη ενημερώσει από την πρώτη στιγμή τους ασφαλισμένους για την παραχώρηση των προσωπικών δεδομένων τους και τις επόμενες ημέρες θα προβεί σε όλες τις ενέργειες προς την ΕΔΥΤΕ ΑΕ και προς τους τρεις υποψηφίους:

  • Για τις βαρύτατες ευθύνες που έχουν και
  • Για την υποχρέωσή τους να συμμορφωθούν με τις αυστηρότατες διατάξεις για τα προσωπικά δεδομένα, με κορυφαίο τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Με την υπ’ αρ. 47/2022 απόφαση της Α.Π.Δ.Π.Χ., η διαβίβαση των στοιχείων από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε. κρίθηκε μη νόμιμη. Συγκεκριμένα κρίθηκε ότι η ΕΔΥΤΕ προχώρησε στη διαβίβαση των προσωπικών δεδομένων ασφαλισμένων:
Παρά την αντίθετη τοποθέτηση του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. προς αυτό

  • Χωρίς να υποχρεούται σχετικά βάσει της εισαγγελικής παραγγελίας που έλαβε και
  • Χωρίς να προβεί η ίδια σε ενημέρωση των φυσικών προσώπων, ως όφειλε.

Επισημαίνεται ότι η εισαγγελική παραγγελία εξαιρούσε τον ΑΦΜ και τα στοιχεία ΔΟΥ.

Με την ίδια απόφαση της Αρχής επιβάλλεται διοικητικό χρηματικό πρόστιμο στην ΕΔΥΤΕ ΑΕ, παρότι δεν ζητήθηκε από τον ΕΔΟΕΑΠ, καθώς για τον Οργανισμό εκείνο που προείχε ήταν η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των 4.515 ασφαλισμένων.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News