ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΟΣ

Έρχονται οι δίκες εξ αποστάσεως

Έρχονται οι δίκες εξ αποστάσεως

Στο δεύτερο μισό του τρίτου αιώνα π.Χ., σε μία εποχή πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, την περίοδο που η Κίμωλος, όπως και άλλα νησιά των Κυκλάδων, περνούσε από την πτολεμαϊκή στη μακεδονική κυριαρχία, σύμφωνα με την ιστορία, στο νησί είχαν συσσωρευτεί πολλές δικαστικές εκκρεμότητες που πιθανολογείται ότι αποτελούσαν, κατά βάση, διαφορές μεταξύ πιστωτών και οφειλετών. Με παρέμβαση του βασιλιά Αντιγόνου, στην Κίμωλο εγκαταστάθηκε ξένος δικαστής, ο Χαρίανθος που έλυσε με επιτυχία και γρήγορα χρονίζουσες δικαστικές υποθέσεις.  

Η εκκρεμοδικία αποτελεί μέχρι σήμερα χρόνια παθογένεια, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την επιτάχυνση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης. Οριστική λύση εκτιμάται ότι θα δώσει το έργο, ύψους 16,7 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, όπως και ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων. 

Κατά το μοντέλο, δηλαδή, της Εσθονίας, ο κατηγορούμενος θα βρίσκεται στο σωφρονιστικό ίδρυμα, οι εκπρόσωποι της δικαστικής αρχής στην έδρα τους και οι δικηγόροι ή οι μεταφραστές σε οποιοδήποτε σημείο κατάλληλο για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας. Δικαστικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο. Ωστόσο, για την ώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έναρξη του μειοδοτικού διαγωνισμού, που αναμένεται να προκηρύξει το προσεχές διάστημα η Κοινωνία της Πληροφορίας, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Σταύρο Ασθενίδη.

Το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται από τη Βίβλο ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει φέρει εις πέρας ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος και τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στόχος είναι η δημιουργία δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, του ανακριτικού έργου (Πρωτοδικεία και Εισαγγελίες) και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής. Για το σκοπό αυτό, θα εγκατασταθούν σταθερά συστήματα τηλεδιάσκεψης στις δικαστικές έδρες, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα λειτουργούν κινητά συστήματα τηλεδιάσκεψης σε πιστοποιημένους χώρους εντός των δικαστικών φορέων καθώς και των καταστημάτων κράτησης.

Τα οφέλη των δικών από απόσταση περιλαμβάνουν τον περιορισμό του κόστους που σχετίζεται με την μετακίνηση των μαρτύρων και επωμίζεται ο πολίτης στην περίπτωση των πολιτικών δικαστηρίων και το κράτος στην περίπτωση των ποινικών. Όπως και την καλύτερη αξιοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων που απασχολούνται κατά την μεταγωγή επικίνδυνων κακοποιών στα δικαστήρια, κάτι που γίνεται αντιληπτό εάν ληφθεί υπόψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. τρομοκρατίας) ενδέχεται να απαιτηθούν έως και 800 αστυνομικοί.

Πώς θα εφαρμοστεί

Το έργο της Κοινωνίας της Πληροφορίας έχει δύο σκέλη, περιλαμβάνοντας εκτός από την παροχή υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης, τη δημιουργία ηλεκτρονικού πινακίου. Υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του μειοδότη ο οποίος σε διάστημα 22 μηνών, έως τον Οκτώβριο του 2023 θα υλοποιήσει το έργο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Πυλώνες του συστήματος αποτελούν μία διαδικτυακή πύλη μέσω της οποίας θα  κατατίθενται τα αιτήματα για τηλεδιάσκεψη. Μία πλατφόρμα διαχείρισης κρατήσεων θα επιτρέπει στους πιστοποιημένους χρήστες (δικαστές και δικηγόρους) να αιτούνται την απομακρυσμένη εξέταση μαρτύρων – κατηγορούμενων, ενώ το υποσύστημα ροών εργασίας θα εξασφαλίζει την ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την έγκριση και οριστικοποίηση της δέσμευσης. Το «οικοσύστημα» των ηλεκτρονικών δικών συμπληρώνει η πλατφόρμα διαχείρισης χρηστών, που θα επιτρέπει τη διαβαθμισμένη πρόσβαση με ταυτόχρονη απόδοση των απαιτούμενων δικαιωμάτων χρήσης, στους χρήστες του συστήματος (π.χ. διαχειριστές, πολίτες κλπ.).

Όσον αφορά το ηλεκτρονικό πινάκιο, θα δημιουργηθεί ένα πληροφοριακό σύστημα, μέσω του οποίου θα δημοσιεύεται σε πραγματικό χρόνο η πορεία των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων της χώρας στο διαδίκτυο και στους ενδιαφερόμενους. Θα παρέχεται και η δυνατότητα άμεσης και σε πραγματικό χρόνο ενημέρωσης της πορείας των πινακίων, μέσω ειδικών ηλεκτρονικών εφαρμογών (apps).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News