Κοινωνία Δευτέρα 28/12/2020, 09:31
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιο κοντά το άνοιγμα των σχολείων

Πιο κοντά το άνοιγμα των σχολείων

Μεγαλύτερες πιθανότητες φαίνεται να συγκεντρώνει τα τελευταία 24ωρα το άνοιγμα των σχολείων- όλων των βαθμίδων- στις 8 Ιανουαρίου. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί σίγουρα μετά την Πρωτοχρονιά, αφού το ρεβεγιόν της Παραμονής θεωρείται το μεγάλο «κρας τεστ» για τους ειδικούς. Το σήμα, που στέλνουν ουσιαστικά τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και οι λοιμωξιολόγοι, είναι πως τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν- εφόσον τα σημερινά δεδομένα δεν ανατραπούν προς το χειρότερο μέσα στις επόμενες ημέρες και έως την εορτή των Θεοφανείων. 

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη. «Με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου και να υπάρχει μείωση μέτρων» δήλωσε στον στον ΣΚΑΪ, ενώ πρόσθεσε ότι «καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα». Κάλεσε τους πάντες να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα, αφού όπως εξήγησε: «Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν». 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε υπογραμμίσε ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι για προτεραιότητα για την κυβέρνηση και είχε χαρακτηρίσει πιθανό το άνοιγμα στις 8 Ιανουαρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είχε επαναλάβει πως πρόθεση είναι να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου και είχε διευκρινίσει πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγες ημέρες πριν εφόσον η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων «ανάψει» το πράσινο φως.

Είπε ακόμη ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες των σχολείων, ενώ υπενθύμισε πως  «τα σχολεία ήταν πολύ ασφαλή σε σχέση με όλη την υπόλοιπη κοινωνική δράση των πολιτών και είδαμε ότι ο μέσος όρος των τμημάτων που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν λόγω κρουσμάτων ήταν στο 0,4-0,5%». 

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που συμμετέχει στην Επιτροπή, αν και αναγνώρισε ότι τα σχολεία δεν ήταν από τα βασικά περιβάλλοντα διασποράς του κορωνοϊού, σημείωσε πως το κλείσιμό τους βοήθησε στον περιορισμό των κρουσμάτων. «Μόνο όταν κλείσαμε την εκπαίδευση είδαμε να σταθεροποιείται η κατάσταση» είπε. Και εκείνος ωστόσο υπογράμμισε ότι θα υπάρξει προτεραιότητα να ανοίξουν σχολεία όπως κι άλλες δραστηριότητες για να λειτουργήσει η κοινωνία.

Υπάρχουν πάντως και επιστήμονες που παραμένουν πιο επιφυλακτικοί. Μεταξύ αυτών ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, ο οποίος μιλώντας στο Mega είπε πως το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία είναι «εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη». Ο κ. Σύψας εξέφρασε ανησυχία για εικόνες που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών. «Αυτή η αντανάκλαση της εικόνας, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση» προειδοποίησε. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News