Κοινωνία Κυριακή 11/09/2022, 13:57
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έλληνας ο αργυρός ολυμπιονίκης της φετινής Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας

Έλληνας ο αργυρός ολυμπιονίκης της φετινής Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας

Ο Αλκιβιάδης Ιωάννης Τουτζιαρίδης, μαθητής Β’ Λυκείου του Κολλεγίου Ψυχικού κατέκτησε τη δεύτερη θέση στους τελικούς της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας που ολοκληρώθηκαν σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου 2022, στη Βουδαπέστη. Στην πέμπτη θέση κατατάχθηκε η Σόνια Βουδούρη, επίσης μαθήτρια Β’ Λυκείου του Κολλεγίου Ψυχικού.

Η επιτυχία των δύο παιδιών γίνεται ακόμη μεγαλύτερη δεδομένου του ότι τα Οικονομικά διδάσκονται στην Ελλάδα αυτοτελώς μόνο στην Γ’ Λυκείου, αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου ο οικονομικός εγγραμματισμός ξεκινά πολύ νωρίτερα στο σχολικό πρόγραμμα.

Στις εθνικές φάσεις του διαγωνισμού συμμετείχαν συνολικά 38.000 μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 7 χώρες. Στην Ελλάδα, η Οικονομική Ολυμπιάδα, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός οικονομικών γνώσεων για μαθητές και μαθήτριες λυκείου στη χώρα μας, διοργανώθηκε φέτος για δεύτερη φορά με συμμετοχή 2.352 διαγωνιζομένων από 172 σχολεία της Επικράτειας και 2 σχολεία της Ομογένειας από την Αίγυπτο και την Αλβανία.

Στην πενταμελή ελληνική αποστολή στη Βουδαπέστη που προέκυψε από τον τελικό της εθνικής διοργάνωσης, συμμετείχαν οι:

  • Αλκιβιάδης Ιωάννης Τουτζιαρίδης, HAEF Athens College – Psychico College
  • ΣόνιαΒουδούρη, HAEF Athens College – Psychico College
  • Δημοσθένης Κλειδέρης, Εκπαιδευτική Αναγέννηση – Εκπαιδευτήρια Αντωνόπουλου
  • Μάρω Τουρνή, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος Pierce
  • Χρήστος Μανεσιώτης, εκπαιδευτήρια Δούκα.

Ο αργυρός Ολυμπιονίκης Άλκιβιάδης Τουζιαρίδης, δήλωσε τα εξής:

«Αισθάνομαι μεγάλη χαρά γι’ αυτή τη διάκριση και θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές τόσο του εθνικού, όσο και του διεθνούς μέρους του διαγωνισμού γι’ αυτή την ευκαιρία! Η οικονομική εκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα τόσο στην διαδικασία της μετάβασης από το σχολείο στην πραγματική αγορά εργασίας, όσο και στις πολιτικές απόψεις που διαμορφώνονται. Ο διαγωνισμός αυτός είναι λοιπόν ένα μέσο καταπολέμησης του οικονομικού αναλφαβητισμού στην Ελλάδα και στις συμμετέχουσες χώρες».

Ο υπεύθυνος διοργάνωσης της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας, Νίκος Ρώμπαπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η μεγάλη φετινή επιτυχία του Άλκη, της Σόνιας και των υπόλοιπων παιδιών της ελληνικής αποστολής στέλνει το μήνυμα της ενίσχυσης της οικονομικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Μέσω της Οικονομικής Ολυμπιάδας στο πλαίσιο της ευρείας κοινωνικής συμμαχίας που ήδη έχει διαμορφωθεί θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε ο οικονομικός εγγραμματισμός να γίνει πολύτιμο κτήμα όλων των παιδιών στη χώρα μας».

Ο Άρης Νότης, καθηγητής οικονομικών και υπεύθυνος προετοιμασίας της ελληνικής αποστολής στην Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα, υπογράμμισε τα εξής:

«Η ελληνική αποστολή έδωσε ένα μήνυμα στους ασκούντες εκπαιδευτική πολιτική στη χώρα μας ότι οι μαθητές έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για τα οικονομικά φαινόμενα. Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν για το μεράκι τους για την οικονομική επιστήμη, στους εκπαιδευτικούς των σχολείων τους και στους γονείς τους για την στήριξη».

Η Οικονομική Ολυμπιάδα 2021-2022 διοργανώθηκε στην Ελλάδα με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για τα σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού, καθώς και την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News