Κοινωνία Παρασκευή 12/08/2022, 08:48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρακολουθήσεις: Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα Ντογιάκου, κατάθεση Τέλλογλου

Παρακολουθήσεις: Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα Ντογιάκου, κατάθεση Τέλλογλου

Σε πλήρη εξέλιξη, παρά τη θερινή ραστώνη, είναι η έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το πώς διέρρευσαν απόρρητα κρατικά έγγραφα περί παρακολουθήσεως συγκεκριμένων προσώπων, ενώ παράλληλα οι εισαγγελικές αρχές διενεργούν συντονισμένες έρευνες για τις καταγγελίες περί υποκλοπών, τόσο από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη όσο και από τον δημοσιογράφο Θ. Κουκάκη. Η έρευνα για τη διαρροή εγγράφων διεξάγεται προσωπικά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και στο πλαίσιο αυτό κλήθηκε χθες και κατέθεσε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος έχει από καιρό προβεί σε αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αλλά και την ύπαρξη παράνομου λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για παρακολούθηση προσώπων.

Ο δημοσιογράφος, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές, κατά την κατάθεσή του δεν πρόσφερε πληροφορίες για το πώς και ποιοι έκαναν τις διερευνώμενες διαρροές, μίλησε όμως εκτενώς για τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και για τις παράνομες παρακολουθήσεις, προσδίδοντας σε αυτές διαχρονική διάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι παρακολουθήσεις είχαν γίνει –και καταγγελθεί και στο παρελθόν– μετά το 2015, χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατόν να αποκαλυφθούν οι δράστες, καθώς, όπως υποστήριξε, ο ισχύων νόμος του 2021, που έχει αναδρομική ισχύ, εμποδίζει σημαντικά κάθε έρευνα.

Επιπλέον, όπως και ο ίδιος επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της κατάθεσής του, στην εισαγγελία έκανε λόγο για προσπάθειες απόκτησης παράνομων λογισμικών και παλαιότερα, ενώ ρωτήθηκε και για την ανάρτησή του, ότι το 2018 και ο σημερινός πρωθυπουργός υπήρξε θύμα παρακολουθήσεων. Ο Τάσος Τέλλογλου, όπως δήλωσε, κατέθεσε ότι «το τηλέφωνο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν ασφαλές». Επ’ αυτού σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. ανέφερε ότι «οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» και πρόσθεσε: «Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία λογική συμψηφισμού».

Ο δημοσιογράφος συμπλήρωσε εξάλλου ότι πρόσωπα τα οποία και στο παρελθόν έκαναν παρακολουθήσεις συνεχίζουν και τώρα, ενώ σε ερώτηση εάν γνωρίζει αν και άλλα πολιτικά πρόσωπα έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης, απάντησε αρνητικά, ωστόσο ανέφερε ότι έχει γνώση για άλλα μη πολιτικά πρόσωπα, χωρίς όμως να τα κατονομάσει. Σε κάθε περίπτωση, ο δημοσιογράφος διαχώρισε τη σημερινή συγκυρία των παρακολουθήσεων σε σχέση με το παρελθόν, σημειώνοντας ότι η διαφορά βρίσκεται στο ότι πλέον οι νόμιμες παρακολουθήσεις συνδυάζονται με τις παράνομες.

Πάντως, η έρευνα του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς ο κ. Ντογιάκος οργανώνει τις κινήσεις του προκειμένου να φωτιστούν άγνωστες πτυχές της υπόθεσης, που έχει προκαλέσει πολιτικές αντιπαραθέσεις και ανησυχίες για το κράτος δικαίου και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News