Κοινωνία Πέμπτη 11/08/2022, 16:30
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τατόι Club: Στην τελική ευθεία τα έργα αναδάσωσης

Τατόι Club: Στην τελική ευθεία τα έργα αναδάσωσης

Ολοκληρώθηκαν τα έργα αναδάσωσης και αποκατάστασης της παρόδιας βλάστησης στη δυτική πλευρά της οδού Ερυθραίας, που είχαν ως στόχο την αναγέννηση ενός μέρους του δάσους μετά τις πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη, το κτήμα Τατοΐου και τον Δήμο Διονύσου το περασμένο καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται πως οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού κατέστρεψαν 67.470 στρέμματα δασικής έκτασης, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του TATOΪ Club πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει στην αναγέννηση 77.000 τ.μ. δάσους μέσω στης φύτευσης 1.081 δέντρων και 9.873 μεγάλων θάμνων συνολικά, καθώς και στην εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος. Σκοπός της παρέμβασης αυτής είναι η συντόμευση του χρόνου αποκατάστασης του φυσικού κάλλους στον άξονα πρόσβασης στην περιοχή και η δημιουργία αποτελεσματικής αντιπυρικής ζώνης προστασίας του αστικού περιβάλλοντος, δυτικά της οδού Ερυθραίας. 

Οι φυτεύσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 28 Μαρτίου και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η φύτευση 1.081 δέντρων και 6.125 θάμνων. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, οι υπόλοιποι 3.748 μεγάλοι θάμνοι θα φυτευτούν τον Σεπτέμβριο. 

Η πρωτοβουλία αυτή εντάχθηκε στις διαδικασίες παροχής δωρεάς από ιδιώτες που θεσπίστηκε από την Πολιτεία και στην οποία συμμετείχαν τα μέλη και οι εργαζόμενοι του ΤΑΤΟΪ Club με δωρεά 1.000.000 ευρώ. 

Αφού η πρόταση έλαβε έγκριση από την Πολιτεία, μια πολυμελής διεπιστημονική ομάδα με επικεφαλής την αρχιτέκτονα τοπίου, Έλλη Παγκάλου, πραγματοποίησε εκτενή μελέτη για τη χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής και τις σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές αναδάσωσης, ώστε να επιλεχθούν τα κατάλληλα φυτικά είδη. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στόχος είναι όχι όχι μόνο να ξαναδώσουν ζωή στο δάσος, αλλά να το προστατεύσουν και σε περιπτώσεις πυρκαγιάς. Μεταξύ άλλων έχουν χρησιμοποιηθεί πλατύφυλλα αυτοφυή είδη, που αναμένεται να ενισχύσουν τη βιοποικιλότητα και τη στρατηγική ελέγχου πυρκαγιών. Αξιοποιήθηκαν σύγχρονες μέθοδοι αναδάσωσης, υπό την καθοδήγηση του Δασαρχείου και της Πολιτείας.  

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας του ΤΑΤΟΪ Club, T∙ACT, και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Αχαρνών και του Δήμου Διονύσου, στην περιοχή του Κτήματος Τατοΐου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News