Κοινωνία Πέμπτη 4/08/2022, 12:51
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διπλή Ανάπλαση: Στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα 100 εκατ. ευρώ στο Βοτανικό

Διπλή Ανάπλαση: Στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα 100 εκατ. ευρώ στο Βοτανικό

Ακόμη μία πολύ σημαντική εξέλιξη καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες, στο δρόμο προς την υλοποίηση του μεγάλου και πολυσύνθετου πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» στις περιοχές του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς μεγάλα έργα στην περιοχή του Βοτανικού εντάχθηκαν και επίσημα – με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών – στο Ταμείο Ανάκαμψεις.

Επί της ουσίας, πρόκειται για 2+1 δράσεις για την αναμόρφωση της περιοχής και την υποστήριξη από πλευράς υποδομών του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσονται έργα ύψους σχεδόν 100 εκατ. ευρώ. Αναθέτουσα Αρχή των έργων είναι ο Δήμος Αθηναίων ο οποίος άλλωστε έχει τρέξει όλους αυτούς τους μήνες όλες τις διαδικασίες γύρω απ’ το μεγάλο πρότζεκτ και πλέον ετοιμάζεται να… ανεβάσει κι άλλο «στροφές» για να υλοποιηθεί όλο το πακέτο των έργων εντός χρόνου.

Συγκεκριμένα, τα έργα που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης αναλύονται ως εξής:

  • Το πρώτο έργο αφορά τα έργα ανάπλασης στον Βοτανικό και περιλαμβάνει έργα οδοποιίας, ποδηλατοδρόμου και κατασκευή δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης. Τα έργα έχουν εκτιμώμενο κόστος 33,7 εκατ. ευρώ. Έχει υπολογιστεί επίσης κονδύλι 7,14 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις.
  • Το δεύτερο έργο αφορά επίσης έργα ανάπλασης τα οποία συνοψίζονται σε έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού. Τα έργα έχουν εκτιμώμενο κόστος 42,04 εκατ. ευρώ. Έχει υπολογιστεί επίσης κονδύλι 13,86 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις.
  • Το τρίτο έργο αφορά παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την οργάνωση και υλοποίηση των έργων, με το κόστος να φτάνει στα 2,96 εκατ. ευρώ.

Επί της ουσίας, με την ένταξη των παραπάνω έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης δίνεται το «πράσινο φως» στον Δήμο Αθηναίων για να ξεκινήσει την ωρίμανση των έργων ανάπλασης και να ξεκινήσει η δημοπράτηση τους. Ο διαγωνισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα για να μην χαθεί χρόνος για την ολοκλήρωση των έργων.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως θα καταστεί εφικτό να υπογραφούν οι συμβάσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η ολοκλήρωση των έργων υπολογίζεται τον Σεπτέμβριο 2025 και οριστική περαίωση για το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Όλο το έργο της ανάπλασης στον Βοτανικό

1.Έργα οδοποιίας, ποδηλατοδρόμου και κατασκευή δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης

1.1. Έργα Οδοποιίας

Στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα δεν έχουν διανοιχθεί οι δρόμοι που προβλέπονται από την πολεοδομική μελέτη της περιοχής και έχουν εγκριθεί μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής. Η συνολική παρέμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή οδών (υπόβαση και ασφαλτόστρωση), τη διαμόρφωση κρασπέδων και τον οδοφωτισμό.

Διπλή Ανάπλαση: Στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα 100 εκατ. ευρώ στο Βοτανικό-1

Το συγκεκριμένο υποέργο περιλαμβάνει τις εξής φάσεις ωριμότητας:

  • οδοί για άμεση διάνοιξη: αφορά οδούς που περιλαμβάνονται σε περιοχές με κυρωμένες πράξεις εφαρμογής.
  • οδοί για διάνοιξη υπό προϋποθέσεις: αφορά οδούς που περιλαμβάνονται σε περιοχές όπου ναι μεν έχουν κυρωθεί οι πράξεις εφαρμογής αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις/αγορές των οφειλόμενων εκτάσεων.

Στο εν λόγω υποέργο περιλαμβάνεται επίσης και η «Ανάπλαση Ιεράς Οδού με ποδηλατόδρομο». Προβλέπονται γραμμικοί κοινόχρηστοι χώροι πλάτους 20μ εκατέρωθεν του οδικού άξονα, ενώ προτείνεται και η υλοποίηση ποδηλατοδρόμου. Το τμήμα της Ιεράς Οδού εντός Δήμου είναι περίπου 2.150 μ. Ο χώρος παρέμβασης υπολογίζεται σε περίπου 43.000 τμ.

1.2. Δίκτυα Ομβρίων και Αποχέτευσης

Η περιοχή παρέμβασης για τις υποδομές ομβρίων είναι βορείως της οδού Αγ. Πολυκάρπου, όπου δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί οι πράξεις εφαρμογής. Τα απαιτούμενα υδραυλικά έργα του συγκεκριμένου υποέργου χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

  1. Δίκτυο όμβριων υδάτων: το οδικό δίκτυο του υποέργου 1 συνοδεύεται από έλλειψη δικτύου διαχείρισης όμβριων υδάτων. Για το σκοπό αυτό το υποέργο 1 συνδέεται άρρηκτα με την κατασκευή του δικτύου ομβρίων στην ίδια περιοχή παρέμβασης.
  2. Αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων: αντίστοιχα με την έλλειψη δικτύου ομβρίων, στην περιοχή μελέτης δεν υφίσταται ούτε δίκτυο αποχέτευσης. Για την ανάληψη της υλοποίησης του αποχετευτικού δικτύου της περιοχή έχει γίνει η απαραίτητη συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ.
  3. Καθαρισμός και αποκατάσταση ρέματος Προφ. Δανιήλ: το συγκεκριμένο τμήμα του ρέματος είναι οριοθετημένο σύμφωνα με το ΦΕΚ 48/ΑΑΠ/2009. Το συνολικό μήκος της παρέμβασης είναι 400μ, εντός του ακινήτου της Διπλής Ανάπλασης.

Υποέργο 2: Τεχνική Βοήθεια

Για την ωρίμανση και ολοκλήρωση των μελετών και των τευχών δημοπράτησης είναι απαραίτητη η πρόβλεψη τεχνικής βοήθειας του υποέργου 1. Στις υπηρεσίες της Τεχνικής Βοήθειας θα περιλαμβάνεται και η υποστήριξη του Δικαιούχου κατά τη διαγωνιστική διαδικασία.

Υποέργο 3: Απαλλοτριώσεις για διάνοιξη οδών

Ο Δήμος είναι υπόχρεος για την αποζημίωση των απαλλοτριώσεων που εκκρεμούν για την περιοχή του Ελαιώνα σε συνολική έκταση 25 περίπου στρεμμάτων. Οι απαλλοτριώσεις έχουν προκύψει από 2 βασικές κατηγορίες:

  1. Απαλλοτριώσεις Πράξεων Εφαρμογής με βάση τις κυρωμένες μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής στην περιοχή του Ελαιώνα.
  2. Απαλλοτριώσεις Διπλής Ανάπλασης με βάση το άρθρο 23 (περίπτωση 2γ) του ν.3983/2011, τα ακίνητα εντός του έργου της Διπλής Ανάπλασης δεν έχουν υποχρέωση εισφοράς σε γη και σε χρήμα.

Συνεπώς, μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες δικαστικού ή εξωδικαστικού καθορισμού τιμής μονάδας. Επιπλέον, στο συγκεκριμένο υποέργο περιλαμβάνεται και η σύνταξη ενιαίας πράξης εφαρμογής για την υπόλοιπη περιοχή του Ελαιώνα.

Έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα.

Κοινόχρηστο Πράσινο Διπλής Ανάπλασης

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης (ΦΕΚ 161/ΑΑΠ/2013) ο Δήμος Αθηναίων ως κύριος της έκτασης είναι αρμόδιος για τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων του ακινήτου.

Οι διαμορφώσεις των κοινόχρηστων χώρων επιμερίζονται ως εξής:

  • Περιοχή α: Περιλαμβάνει περιοχές πρασίνου και διαμόρφωση πλατείας με άμεση σχέση και εξάρτηση από τις διαμορφώσεις εισόδων στο γήπεδο και τον Ερασιτέχνη ΠΑΟ. Επίσης περιλαμβάνει και τον πεζόδρομο γύρω από το εμπορικό κέντρο.
  • Περιοχή β (τμήμα): Περιλαμβάνει τη διαμόρφωση εισόδου – εξόδου από την πλευρά της Ιεράς Οδού από / προς το σταθμό μετρό Ελαιώνα.
  • Περιοχή γ: Περιλαμβάνει διαμορφώσεις πρασίνου και χώρων αναψυχής καθώς και διαμορφώσεις για δραστηριότητες ήπιας άθλησης. Ο χώρος περιλαμβάνει και εγκαταστάσεις αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων που μπορούν να γίνουν σε δεύτερη φάση από άλλους πόρους. Επιπλέον, η σύμβαση αφορά και τα έργα διαμόρφωσης των ΟΤ 17,22 και 31 συνολικής έκτασης 93 στρεμμάτων

Ανάπλαση Ναυτικού Οχυρού

Το ακίνητο του Ναυτικού Οχυρού βρίσκεται εντός της περιοχής του Ελαιώνα και βορείως της Ιεράς Οδού. Το ακίνητο έκτασης περίπου 110 στρεμμάτων και έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου στο σύνολο του, με εξαίρεση ορισμένα υφιστάμενα κτίρια, όπως αυτά εγκρίθηκαν με καθορισμό οικοδομικής γραμμής με το Προεδρικό Διάταγμα του 2010 (ΦΕΚ 236/ΑΑΠ/2010).

Υποέργο 2: Έργα διαμόρφωσης κοινοχρήστου χώρου και προσβασιμότητας στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα

3.2. Κοινόχρηστο Πράσινο Διπλής Ανάπλασης

Το Υποέργο αφορά τις διαμορφώσεις κοινοχρήστου χώρου και προσβάσεων του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα.

Επιπλέον περιλαμβάνει τις Η/Μ υποδομές και το δίκτυο όμβριων υδάτων, αντλιοστάσια και δεξαμενές για πυρόσβεση και άρδευση του περιβάλλοντα χώρου την προμήθεια και εγκατάσταση φωτισμού και συστήματος ασφαλείας και παρακολούθησης, καθώς και την περίφραξη του γηπέδου, τις δαπεδοστρώσεις, διάφορες οικοδομικές εργασίες διαμόρφωσης και τον εξοπλισμό (καθιστικοί πάγκοι, κάδοι, σήμανση κλπ) του περιβάλλοντος χώρου.

Επίσης, το υποέργο αφορά και τις εργασίες διαμόρφωσης της οδού πρόσβασης προς και από το επίπεδο -1 των εγκαταστάσεων του Γηπέδου, η οποία θα άρχεται από την οδό Αγ. Άννης και κινούμενη με κατεύθυνση από Β/Δ προς Ν/Α καταλήγει στην οδό Προφήτου Δανιήλ, γεφυρώνοντας το αντίστοιχο ρέμα. Το συνολικό μήκος της οδού είναι 400μ. εκ των οποίων τα 230μ. είναι Cut and Cover και το υπέργειο τμήμα του είναι μέρος του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου.

Υποέργο 3: Τεχνική Βοήθεια

Για την ωρίμανση και ολοκλήρωση των μελετών και των τευχών δημοπράτησης είναι απαραίτητη η πρόβλεψη τεχνικής βοήθειας του υποέργου 1. Στις υπηρεσίες της Τεχνικής Βοήθειας θα περιλαμβάνεται επίσης και η υποστήριξη του Δικαιούχου κατά τη διαγωνιστική διαδικασία

Υποέργο 4: Απαλλοτριώσεις που αφορούν στις περιοχές πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων

Ο Δήμος είναι υπόχρεος για την αποζημίωση των απαλλοτριώσεων που εκκρεμούν για την περιοχή του Ελαιώνα σε συνολική έκταση 35 περίπου στρεμμάτων. Οι απαλλοτριώσεις έχουν προκύψει από 2 βασικές κατηγορίες:

  • Απαλλοτριώσεις Πράξεων Εφαρμογής με βάση τις κυρωμένες μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής.
  • Απαλλοτριώσεις Διπλής Ανάπλασης με βάση το άρθρο 23 (περίπτωση 2γ) του ν.3983/2011

Τεχνικός Σύμβουλος

Το τρίτο έργο αφορά στην παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης των έργων του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή του Ελαιώνα. Για την οργάνωση του συνολικού έργου των υποδομών οδοποιίας και δικτύων καθώς της διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων και την ενιαία παρακολούθηση και συντονισμό (project management), απαιτείται Τεχνική Βοήθεια του Δήμου Αθηναίων. Ο τεχνικός σύμβουλος θα υποστηρίξει το Δήμο καθ’όλη τη διάρκεια υλοποίησης και παραλαβής των έργων των υποδομών και πρασίνου.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Τεχνικού Συμβούλου θα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες βασικές ενέργειες:

  • Ο Τεχνικός Σύμβουλος αναλαμβάνει να υποστηρίζει την Αναθέτουσα Αρχή, προβαίνοντας σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προώθησης, συντονισμού και επίβλεψης των έργων αρμοδιότητας του Δήμου Αθηναίων στην Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ.
  • Η υποστήριξη στην Αναθέτουσα Αρχή περιλαμβάνει την παρακολούθηση και το συντονισμό της κατασκευής των έργων αρμοδιότητας του Δήμου Αθηναίων, μέχρι και την αποπεράτωση και την παράδοση τους στον κύριο τους.

Ο ανάδοχος θα πρέπει να προωθεί και να συντονίζει τις αναγκαίες διαδικασίες και δράσεις για την κατασκευή των έργων. Ενδεικτικές εργασίες είναι:

  • Ο συντονισμός και οργάνωση της επικοινωνίας όλων των εμπλεκόμενων μερών.
  • Η οργάνωση του συστήματος διαχείρισης και προγραμματισμός υλοποίησης του έργου. Η υποστήριξη αφορά στην οργάνωση των ενεργειών, των πόρων, του χρονοδιαγράμματος, των απαιτήσεων ποιότητας και της μεθόδου αντιμετώπισης των κινδύνων, σε ένα αναλυτικό πρόγραμμα με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθεί ο συντονισμός και η παρακολούθησή του έργου.
  • Η παρακολούθηση της κατασκευής, της επιθεώρηση εργασιών, του ελέγχου προδιαγραφών και διαδικασιών κ.α
  • Ο έλεγχος της τήρησης του χρονοδιαγράμματος κατασκευής των έργων.
  • Ο συντονισμός των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων στα έργα από την έναρξη έως και την ομαλή εγκατάσταση του χρήστη και την πλήρη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
  • Ο συντονισμός των προμηθειών και της διαδικασίας εγκρίσεων των υλικών προς ενσωμάτωση στα έργα.
  • Ο συντονισμός της παράδοσης των έργων και τη σύνταξη φακέλων των έργων.
  • Η υποστήριξη των διαδικασιών που προβλέπονται από το Σύστημα Διαχείρισης Έργων (Σ.Δ.Ε), ως προς τις εργασίες στο ΟΠΣ για την παρακολούθηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.

Παραδοτέα του έργου να είναι η υποβολή Τριμηνιαίων Εκθέσεων Παρακολούθησης της Εκτέλεσης του Προγράμματος Εργασιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News