Κοινωνία Κυριακή 17/07/2022, 22:00
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Ολοκληρώθηκε η ανάσυρση των 8 σορών – Σε εξέλιξη η εξουδετέρωση πυρομαχικών

Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Ολοκληρώθηκε η ανάσυρση των 8 σορών – Σε εξέλιξη η εξουδετέρωση πυρομαχικών

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης των οκτώ σορών από το αεροσκάφος Αντόνοφ που συνετρίβη χθες στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά τους στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) στο σημείο συντριβής του Αντόνοφ.

Τα στελέχη του ΤΕΝΞ θα συγκεντρώσουν και θα απομακρύνουν ή θα εξουδετερώσουν τα κομμάτια του φορτίου που μετέφερε το αεροσκάφος, αναλόγως της κρίσης των πυροτεχνουργών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε κατά την έκτακτη ενημέρωση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής ότι «από την έρευνα δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα υλικά στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους».

Όπως σημείωσε, το αεροσκάφος μετέφερε φορτίο 11,5 τόνων με πυρομαχικά. Παράλληλα ο κ. Αρτοποιός ανέφερε πως «πλέον έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση. Προσωπικό του Ελληνικού Στρατού και 30 πυροσβέστες θα διαμορφώσουν οδούς ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς των σορών σε χώρο απολύμανσης».

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι όλες οι ενέργειες πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με τη διαρκή παρουσία δυνάμεων που διαθέτει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Τα πυρομαχικά που μετέφερε το αεροσκάφος

Αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο του Antonov έδωσαν νωρίτερα οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir (εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου), και σύμφωνα με την ενημέρωση το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News