Κοινωνία Τετάρτη 23/12/2020, 14:13
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Π. Αρκουμανέας: Κάτω από το 4% ο δείκτης θετικότητας στα τεστ

Π. Αρκουμανέας: Κάτω από το 4% ο δείκτης θετικότητας στα τεστ

Ο δείκτης θετικότητας στα τεστ του κορωνοϊού έχει πέσει κάτω από το 4%, καθώς όλοι οι δείκτες της πανδημίας (κρούσματα, ΜΕΘ, διασωληνωμένοι) υποχωρούν, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποχωρήσει και ο δείκτης των θανάτων,  όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Αρκουμανέας τόνισε ότι ο αριθμός των τεστ που γίνονται αυτή τη στιγμή στη χώρα ξεπερνά τα 30.000 την ημέρα (έφτασε και στο ρεκόρ των 36.000), ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεπεράσουν και τα 40.000.

Τα τεστ δείχνουν πτώση των κρουσμάτων, σε κάποιες περιοχές ακόμα και διψήφια, είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σημειώνοντας ότι το ποσοστό θετικότητας στα drive through τεστ που έγιναν χθες ήταν 0,59%.  

Σε ό,τι αφορά τις «κόκκινες» περιοχές, σημείωσε ότι αυτές παραμένουν σε Κοζάνη και Δυτική Αττική, με την τελευταία να εμφανίζει μία καλύτερη εικόνα και το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο να επικεντρώνεται κυρίως στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα άρσης του lockdown στις 7 Ιανουαρίου, ο κ. Αρκουμανέας απάντησε πως «τίποτα δεν είναι απίθανο», όμως τόνισε ότι θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσοχή τις επόμενες ημέρες, ειδικά στην κινητικότητα των εορτών. «Είμαστε αισιόδοξοι, θέλει και άλλη προσπάθεια», είπε, απευθύνοντας έκκληση για προσοχή στις μετακινήσεις και τις επαφές κατά τις ημέρες των γιορτών. Κατά τα άλλα, επανέλαβε ότι τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν.

Αναφερόμενος στο εγχείρημα του εμβολιασμού, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι αυτός θα αρχίσει με τους υγειονομικούς, τους ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, τους άνω των 85 ετών και μετά τους άνω των 80 ετών. Πολύ σύντομα, οι πιο ευάλωτοι θα έχουν ανοσία, εκτίμησε, θυμίζοντας ότι μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, η δεύτερη ακολουθεί έπειτα από 21 ημέρες.  

Ο γενικός πληθυσμός αναμένεται να αρχίσει να εμβολιάζεται μετά το Φεβρουάριο, ενώ μεγάλο μέρος των δόσεων θα φτάσει στη χώρα μετά το Μάρτιο. Έτσι, η ολοκλήρωση του εμβολιασμού θα γίνει έως το καλοκαίρι, με ιδανικό ποσοστό εμβολιασμού το 70%, όπως ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας.

Μιλώντας για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, σημείωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα, αν και υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει και σε άλλες χώρες. Πάντως, τόνισε ότι υπάρχουν εργαλεία για την αντιμετώπισή της.

moneyreview.gr 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News