Κοινωνία Τετάρτη 23/12/2020, 13:54
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βήμα- βήμα η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό

Βήμα- βήμα η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό

Τα βήματα της επιχείρησης «Ελευθερία» περιγράφονται στο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού. Στο σχέδιο τονίζεται μεταξύ άλλων πως ο εφοδιασμός των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα γίνει αναλογικά με τον πληθυσμό τους. 

Αναφέρεται ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιούται και έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε επαρκή αριθμό εμβολίων για να υπερκαλύψει – σε τρείς φάσεις – το σύνολο του πληθυσμού της επικρατείας. Στη χώρα αντιστοιχεί το 2,36 – 2,39% του αριθμού των δόσεων εμβολίου, που θα εξασφαλίσει η Ε.Ε.

Σύμφωνα με μια προσεγγιστική εκτίμηση αριθμού των δόσεων -η οποία, σημειώνεται στο σχέδιο, ενδέχεται να μεταβληθεί ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των παραγωγών εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελλάδα αντιστοιχούν:

Παραγωγός εταιρεία – Κατανομή δόσεων στην Ελλάδα

  • Pfizer/BioNTech: 4,7 εκατ. δόσεις
  • AstraZeneca/Oxford: 7,1 εκατ. δόσεις
  • Johnson & Johnson: 4,7 εκατ. δόσεις
  • Sanofi / GSK: 4,7 εκατ. δόσεις
  • Moderna: 1,8 εκατ. δόσεις
  • Curevac: 5,3 εκατ. δόσεις

Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Ως εκ τούτου, το σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Δείτε ολόκληρο το σχέδιο στο συνημμένο αρχείο. 

Πηγή: Kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News