ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σενάρια για ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Η σκέψη είναι όσοι νοσούν να επιστρέφουν μόνιμα και κυρίως σε πρώτη φάση όσοι είναι σε διοικητικές θέσεις

Σενάρια για ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Θα μπορούσαν κάποια στιγμή να επιστρέψουν στις θέσεις τους όσοι υγειονομικοί επέλεξαν να μην εμβολιαστούν και τέθηκαν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών; Το ερώτημα μπορεί να μην είναι της παρούσης, αλλά είναι βέβαιο πως θα τεθεί από τις αρχές φθινοπώρου με επιτακτικό τρόπο, εξ ου και το τελευταίο διάστημα η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει στο υπουργείο Υγείας, με τις απόψεις που κατατίθενται να είναι αρκετές και διαφορετικές. Υπενθυμίζεται πως οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας και κάποια στιγμή θα υπάρξει απόφαση για το μέλλον τους. Ο χρονικός ορίζοντας για τις σχετικές αποφάσεις, όπως προειπώθηκε, είναι από το φθινόπωρο και μετά όπου δεν αποκλείεται να έχουμε ένα νέο κύμα κορωνοϊού. Η «Κ» παρουσιάζει τις συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο και τα πιθανά ενδεχόμενα.

Επιστροφή

Πρώτον, επιστροφή των ανεμβολίαστων. Είναι το σενάριο που έχει τις λιγότερες πιθανότητες, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Αν και έχει υποστηρικτές, μεταξύ των οποίων και την αν. υπουργό Μίνα Γκάγκα, που εδώ και καιρό έχει θέσει το θέμα της επιστροφής των πρώην συναδέλφων της, θεωρείται απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο τουλάχιστον πριν από τις εκλογές. Ο λόγος είναι ότι η κίνηση αυτή θα έστελνε λάθος μήνυμα και θα θόλωνε την καθαρή θέση που κράτησε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του εμβολιαστικού προγράμματος, όταν έδωσε σκληρή μάχη υπέρ του εμβολιασμού και έβαλε στη δημόσια ατζέντα μια διαιρετική τομή με τους αρνητές. Η επιστροφή των ανεμβολίαστων θα ενοχλούσε και όσους έσπευσαν –ακόμα και αν ήταν επιφυλακτικοί– να κάνουν το εμβόλιο και μπορεί να προκαλούσε ζημιά στην κυβέρνηση. Επιπλέον μπορεί να εκλαμβανόταν ως «προεκλογικό ρουσφέτι», κάτι που απέχει πολύ από τη νοοτροπία της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως στη σκληρή γραμμή, κατά της επιστροφής των ανεμβολίαστων, είναι και ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, που σε αυτό το θέμα έχει διαφορετική άποψη από την αναπληρώτριά του.

Παράταση αναστολής

Δεύτερον, μη επιστροφή. Οσο απίθανο είναι να δούμε να επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, άλλο τόσο δύσκολο είναι να μην επιστρέψουν ποτέ στην οργανική τους θέση. Η άποψη πως θα πρέπει να υπάρχουν συνεχώς παρατάσεις αναστολής, που έχει πέσει στο τραπέζι, πρακτικά δεν μπορεί να κρατήσει επ’ αόριστον, καθώς έχει και νομικά κωλύματα.

Συνεπώς η απόλυση ουσιαστικά δεν είναι ορατό ενδεχόμενο και το θέμα είναι να βρεθεί κάποια στιγμή η φόρμουλα τουλάχιστον κάποιοι εξ αυτών να επιστρέψουν.

Κάποιοι εξ αυτών

Το τρίτο σενάριο, που είναι ίσως και το πιθανότερο για το φθινόπωρο, είναι η επιστροφή κάποιων. Πώς; Αυτή τη στιγμή ούτως ή άλλως επιστρέφουν για 6 μήνες όσοι ανεμβολίαστοι έχουν νοσήσει. Η σκέψη είναι όσοι νοσούν να επιστρέφουν μόνιμα και κυρίως σε πρώτη φάση όσοι είναι σε διοικητικές θέσεις. Η «Κ» συνομίλησε με στέλεχος του χώρου της Υγείας που γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στα νοσοκομεία της χώρας και η άποψη που μετέφερε είναι πως τον ερχόμενο χειμώνα η επιστροφή κάποιων εξ αυτών είναι νομοτέλεια, ώστε να υπάρξει αφενός ενίσχυση του συστήματος και αφετέρου αποσυμφόρηση όσων παραμένουν στα πόστα τους και δεν μπορούν να πάρουν ούτε τις άδειες που δικαιούνται. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς έχει ξεκινήσει και το φθινόπωρο, μετά τις πιθανές εκλογές, θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News