Κοινωνία Τετάρτη 23/12/2020, 11:23
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Σε κλοιό αυστηρών ελέγχων τα Χριστούγεννα

Μπλόκα και ενισχυμένη αστυνομική παρουσία προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός

Σε κλοιό αυστηρών ελέγχων τα Χριστούγεννα

Αυστηρούς ελέγχους σε σημεία του οδικού δικτύου, ιδίως τις βραδινές ώρες, μπλόκα σε διόδια και σε σημεία εισόδου- εξόδου των αστικών κέντρων θέτουν σε εφαρμογή οι αστυνομικές αρχές προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν φαινόμενα απειθαρχίας στα περιοριστικά μέτρα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

Για το ζήτημα της αυστηρής τήρησης των περιοριστικών μέτρων στη διάρκεια των εορτών πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία υπουργική τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Άγγελος Μπίνης, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε το σχέδιο που θα εφαρμοστεί τις επόμενες μέρες, ειδικά για τις βραδινές ώρες που ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας, και η αυστηροποίηση των ελέγχων σε κάθε επίπεδο από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού μέσω του συγχρωτισμού.

Αναλύοντας το σχέδιο της Αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, σημείωσε πως η παρουσία των αστυνομικών αυτές τις ημέρες τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων θα είναι αυξημένη και το ίδιο θα γίνει και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. «Για το αν θα υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία της αστυνομίας σε κάποιο σπίτι εξαρτάται από τις καταγγελίες», ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. 

Ο ίδιος σημείωσε πως οι έλεγχοι της αστυνομίας θα ενταθούν σε διόδια, σε κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο, σε εισόδους-εξόδους των πόλεων, σε υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, σε πλατείες και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός. 

Σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση εντός των αστικών κέντρων ο κ. Χρονόπουλος επισήμανε ότι η Αστυνομία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μετακινήσεις μετά τις 22.00 το βράδυ και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες ώστε να ελεγχθούν όλοι όσοι μετακινούνται εκείνες τις ώρες. Όπου διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ. 

Έκκληση τήρησης των μέτρων απηύθυνε χθες εκ νέου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. «Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά. Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, δεν θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές, γύρω από το γιορτινό τραπέζι» είπε κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η μοναδική «εξαίρεση», την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. «Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή, 10 το βράδυ με 5 το πρωί» ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη ότι τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα κάλαντα, ενώ σχετικά με τους χώρους λατρείας, υπενθύμισε ότι επιτρέπεται η εκτέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παριστάμενων είναι 25 άτομα ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στον χώρο λατρείας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News