Κοινωνία Τετάρτη 15/06/2022, 16:40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βρετανικό μουσείο: «Μπορεί να υπάρξει συμφωνία» για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Βρετανικό μουσείο: «Μπορεί να υπάρξει συμφωνία» για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε ότι «θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία» με την Ελλάδα για τον διαμοιρασμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τροφοδοτώντας τη μακρά συζήτηση σχετικά με την επανένωση των Γλυπτών.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, ο κ. Όσμπορν δήλωσε ότι «πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία» με την Ελλάδα για μία διευθέτηση διαμοιρασμού, ώστε να μοιραστούν τα έργα τέχνης μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Σημείωσε ότι «στο Βρετανικό Μουσείο τα γλυπτά αφηγούνται την ιστορία ενός πολιτισμού σε σύγκριση με τους άλλους πολιτισμούς, της Κίνας, της Ινδίας, και άλλων τόπων της Μεσογείου». 

«Στην Ελλάδα αφηγούνται μόνον την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Νομίζω ότι υπάρχει μία συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί, και να αφηγηθούμε και τις δύο ιστορίες, στην Αθήνα και στο Λονδίνο, εάν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς πολλές προϋποθέσεις, χωρίς πολλές κόκκινες γραμμές».

Ο Όσμπορν σημείωσε επίσης ότι «οι λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να κανονίσουν κάτι που να αξιοποιεί στο έπακρο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά αν οποιαδήποτε πλευρά πει ότι δεν υπάρχει καμία προσφορά, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τα Μάρμαρα θα μπορούσαν «να μεταφερθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον για λίγο και μετά να επιστρέψουν στο Λονδίνο», ο Όσμπορν είπε ότι «αυτό το είδος της διευθέτησης» μπορεί να είναι κατάλληλο, αν και δεν μπορεί «να μιλήσει εξ ονόματος όλων των μελών του Βρετανικού Μουσείου».

Σημειώνεται ότι πέρυσι, ο Μπόρις Τζόνσον, μετέφερε την απόφαση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα στα μέλη του Βρετανικού Μουσείου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης στον Guardian: «Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Είναι απαλλαγμένο από πολιτικές παρεμβάσεις… Οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την τοποθεσία για τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι δική τους υπόθεση».

Διαβάστε επίσης:

«Έλλειμμα ενημέρωσης»: Δηκτική απάντηση ΥΠΠΟΑ στο Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Unesco για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: Υπάρχουν λύσεις ακόμη και σε δύσκολα θέματα

Guardian: Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News