Κοινωνία Τρίτη 22/12/2020, 18:21
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαρδαλιάς: Χριστούγεννα με απαγόρευση κυκλοφορίας και χωρίς κάλαντα

Χαρδαλιάς: Χριστούγεννα με απαγόρευση κυκλοφορίας και χωρίς κάλαντα

«Όπως περάσαμε διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Αφού έκανε έκκληση για προσοχή απ’ όλους ενόψει των εορτών, ενημέρωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 θα παραμείνει σε πλήρη ισχύ. «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι δυνάμεις της αστυνομίας θα είναι παντού», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι «τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα», επαναλαμβάνοντας ότι οι ιεροί ναοί θα ανοίξουν στις 25 Δεκεμβρίου, 1η και 6η Ιανουαρίου, αλλά με πολύ αυστηρούς περιορισμούς (έως 25 άτομα στις εκκλησίες και 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς) και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για τις συγκεντρώσεις σε σπίτια, επανέλαβε ότι θα επιτρέπεται μέχρι εννιά άτομα και δύο οικογένειες.

Ερωτηθείς εάν υπάρξουν νέα μέτρα για την Πρωτοχρονιά, σε περίπτωση που τα Χριστούγεννα παρατηρηθούν ανησυχητικά φαινόμενα, ο κ. Χαρδαλιάς ήταν κάθετος, απαντώντας μονολεκτικά «ναι».

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ό ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων μειώθηκε και έτσι είχαμε κατά 15% λιγότερες διαγνώσεις απ’ ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει τρεις φορές υψηλότερο από την Αθήνα.

Αναφορικά με τις επικείμενες γιορτές, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ζητώντας «να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη κοινωνική φούσκα».

Κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στην πλατφόρμα των τυχαιοποιημένων ελέγχων, σημειώνοντας ότι έως τις 5 το απόγευμα είχαν γραφτεί 5.000 εθελοντές.

Το βίντεο της συνέντευξης Τύπου

Τα κρούσματα

Σε 853 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν και 83 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνουν τους 4340. Παράλληλα, σε 491 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Σήμερα ανακοινώνουμε 853 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 132430, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5248 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38804 (29.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

491 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 156 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 823 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 83 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4340 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1754 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News