Κοινωνία Τετάρτη 18/05/2022, 07:39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Έφτασε η ώρα των αποφάσεων για τις μάσκες

Κορωνοϊός: Έφτασε η ώρα των αποφάσεων για τις μάσκες

Τους χώρους όπου η μάσκα, το τελευταίο εν ισχύι «οχυρό» για την περιορισμό της πανδημίας, θα πάψει να είναι υποχρεωτική μετά την 1η Ιουνίου αναμένεται να εξετάσει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Σχεδόν σίγουρο θεωρείται ότι το μέτρο θα συνεχίσει να ισχύει σε μονάδες υγείας (νοσοκομεία, δομές φροντίδας ηλικιωμένων), ενώ, όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης (ΣΚΑΪ), είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν στα σχολεία, και να είναι υποχρεωτική η χρήση των μασκών και κατά τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Η Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει και το τι θα ισχύσει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μεταξύ των οποίων αεροπλάνα, πλοία αλλά και λοιπές συγκοινωνίες (αστικά μέσα συγκοινωνίας). Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ευρωπαϊκή σύσταση για άρση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας στα αεροπλάνα από την 16η Μαϊου, και στην οποία έχει κληθεί να τοποθετηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Οπως σημείωσε χθες ο κ. Πλεύρης, «η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους χώρους που θα μας υποδείξει η Επιτροπή, κατ΄ ελάχιστον στα νοσοκομεία, δηλαδή σε χώρους που βρίσκονται ευάλωτα άτομα. Αν χρειάζεται να είναι περισσότεροι ή λιγότεροι οι χώροι αυτοί, είναι κάτι που θα εισηγηθεί η Επιτροπή». Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός προειδοποίησε ότι όλα τα μέτρα που έχουν αρθεί έως σήμερα και πρόκειται να αρθούν και μετά το τέλος του μήνα, «τελούν σε αναστολή διότι το λέμε και το ξαναλέμε, η πανδημία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί ενδεχομένως το φθινόπωρο να χρειάζεται να επανέλθουμε σε μέτρα».

Εν τω μεταξύ, χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό με την πρώτη αναμνηστική δόση (3η) των εφήβων 12 έως 17 ετών που θέλουν να παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα στο εξωτερικό. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψιν ότι σε χώρες του εξωτερικού η πρώτη αναμνηστική δόση αποτελεί προϋπόθεση για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αποφασίζει τη χορήγηση της σε εφήβους ηλικίας 12-17 ετών πριν τη μετάβασή τους στις χώρες αυτές. Μέχρις ότου η διαδικασία γίνει πλήρως αυτοματοποιημένη, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν αίτημα μέσω του ιατρού τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] για την κατ’ εξαίρεση χορήγηση πρώτης αναμνηστικής δόσης εμβολίου έναντι του κορωνοϊού σε εφήβους ηλικίας 12-17 ετών για εκπαιδευτικούς λόγους».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News