Κοινωνία Δευτέρα 21/12/2020, 20:44
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού στην Ελλάδα

Το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού στην Ελλάδα

Την ίδια μέρα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 26 Δεκεμβρίου, θα παραλάβει η Ελλάδα την πρώτη παρτίδα εμβολίων των Pfizer/BioNTech, σύνολο 9. 750 δόσεων.

Την επόμενη μέρα, 27/12, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Ασκληπιείο» και «Θριάσιο».

Στις 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διανομή προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων.

Οι παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer/BioNTech 1.265.550 δόσεις και σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τι στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca. 

Το χρονοδιάγραμμα περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, που έχει αναλάβει τον συντονισμό του σχεδίου εμβολιασμού που ονομάζεται «Ελευθερία».

Όπως είπε, «όσο προχωράμε τόσο περισσότερες εταιρίες θα λαμβάνουν έγκριση τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων».

Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και στη συνέχεια οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.

Με βάση τον προγραμματισμό η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου. Από αύριο η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, θα είναι σε λειτουργία και οι πολίτες θα μπορούν αντλούν πληροφορίες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News