Κοινωνία Δευτέρα 21/12/2020, 09:54
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται προς το παρόν οι ειδικοί όσον αφορά τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίσθηκε στη Βρετανία, κρίνοντας ότι δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Τονίζουν, ωστόσο, ότι θα πρέπει να εξετασθούν τα δεδομένα, ώστε να διαπιστωθεί εάν το νέο στέλεχος επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ιού.

«Τα δεδομένα δεν είναι πλήρη για τη νέα μετάλλαξη και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να πούμε τις επόμενες μέρες πόσο ανησυχητική είναι», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στις σπασμωδικές αντιδράσεις των αρχών της Βρετανίας.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης, δήλωσε ότι «τα εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία, το m-RNA, μπορούν να προσαρμοστούν και δε θα έχουν πιθανότατα πρόβλημα με τη μετάλλαξη που παρατηρείται. Θα είναι αποτελεσματικά» και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή ελέγχεται αν ανιχνεύεται από τα rapid tests ή τους μοριακούς ελέγχους. «Η τεχνολογία που ακολουθούν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ακολουθούν άλλη τεχνολογία από αυτή του εμβολίου της γρίπης και είναι τέτοια που καλύπτει τις μικρές μεταλλάξεις. Δε χρειάζεται να πάμε στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου.

Καθησυχαστικός όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το νέο στέλεχος του κορωνοϊού στη Βρετανία εμφανίσθηκε και ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος. «Σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε από τις μεταλλάξεις του ιού θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», αναφέρει ο κ. Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook.

Υπάρχει πάντως μια απλή ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο: έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού; Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ νωρίς και δεν γνωρίζουμε ακόμα. Είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται πολύπλευρα, ώστε να κατανοήσουμε την εμφάνιση και τη διασπορά, καθώς και την επιρροή στη συμπεριφορά του ιού. «Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος. Οι ιοί αλλάζουν», υπογραμμίζει.

«Υπάρχουν ήδη διάφορα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν χωρίς όμως πραγματική συνέπεια. Δεν γνωρίζουμε όλες τις πιθανές αλλαγές αλλά τις παρακολουθούμε κατά το δυνατόν πιο στενά. Και ο λόγος που δεν το γνωρίζουμε είναι γιατί δεν γίνεται ανάλυση της γενετικής αλληλουχίας, στο γενετικό υλικό του ιού που φέρει κάθε φορέας που έχει κολλήσει. Είναι λοιπόν σημαντικό να μελετηθούν οι αλλαγές, για να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού. Το νέο στέλεχος του ιού έχει πολλαπλές αλλαγές: είναι σημαντικό να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού, όπως λένε οι ερευνητές του Covid-19 Genomics UK (Cog-UK) που εντόπισαν και παρακολουθούν το νέο στέλεχος. Δεν γνωρίζουμε εάν έχει κυκλοφορήσει και εκτός Αγγλίας», επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News