Κοινωνία Πέμπτη 28/04/2022, 20:03
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΑΣ: Οδηγίες για αποφυγή εξαπάτησης ιδιοκτητών ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων

ΕΛΑΣ: Οδηγίες για αποφυγή εξαπάτησης ιδιοκτητών ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων

Ανακοίνωση με οδηγίες για το πώς οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων μπορούν να αποφύγουν περιπτώσεις εξαπάτησης από άτομα που τηλεφωνούν δήθεν για κράτηση δωματίου και επιχειρούν να αποσπάσουν τραπεζικούς κωδικούς εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων, ενόψει της τουριστικής περιόδου και με αφορμή περιστατικά που καταγγέλθηκαν και διερευνώνται το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις Υπηρεσίες της, ενημερώνει τους ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων, για την αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους που παρουσιάζονται ως δήθεν ενδιαφερόμενοι για κράτηση δωματίων.

Αναλυτικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, με το πρόσχημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κράτηση δωματίου.

Στη συνέχεια αποστέλλεται μήνυμα, από τους επιτηδείους στο κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη και του ζητά να «πατήσει» τον σύνδεσμο που περιείχε, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ιστοσελίδα που μοιάζει με την επίσημη σελίδα της τράπεζας και να καταχωρήσει τραπεζικά στοιχεία, δήθεν για την πληρωμή του δωματίου.

Με την μέθοδο αυτή, υποκλέπτουν τα προσωπικά στοιχεία και τους κωδικούς και στη συνέχεια αφαιρούν χρηματικά ποσά από τον τραπεζικό λογαριασμό.

Για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και ιδίως ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και τουριστικών καταλυμάτων, να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. Να μην πείθονται από δήθεν πελάτες που τους ζητούν με οποιονδήποτε τρόπο, τραπεζικά και προσωπικά στοιχεία ή κωδικούς, για την πληρωμή υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΛΑΣ επαναλαμβάνει ότι, όποιος λαμβάνει παρόμοια μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο:

  • να μην επιλέγει τους προτεινόμενους συνδέσμους (link),
  • να μην απαντά στα μηνύματα,
  • να μην καταχωρεί και να μην στέλνει προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News